2013. január 21., hétfő

Rival Sons - Head Down (2012, Earache)


Körmendi Roland

Tavaly sok gyerek született, hatalmas felháborodást keltett, hogy nem lett világvége december 21-én, Magyarország alkohol fogyasztása továbbra is jelentős maradt, a nagymama sütije még mindig tízszer lekörözi a bolti csomagoltat... és nem utolsó sorban nagyszerű lemezek láttak napvilágot. Ugye, hogy ugye? Egy szó, mint száz, egy olyan korongról fogok írni, mely nálam 2012 legjobbja! Méghozzá vitathatatlanul! Vigyázat, hosszú és céltalan (?) ömlengés következik!


A Rival Sons 2008-ban alakult a napsütötte Kaliforniában. Onnan rossz zene nem jöhet, gondolhatták a srácok, igazolva Ray Manzarek (The Doors) még a hatvanas évek második felében elhangzott szavait. Scott Holiday gitáros, Michael Miley dobos, és Robin Everhart basszer persze nem akartak instrumentális blues-t játszani, ezért elkezdték törni kis kobakjukat, hogyan is találják meg a legmegfelelőbb énekes-frontembert. Miley hallott már Jay Buchanan felől, így a MySpace adta lehetőségekkel élve felvette a kapcsolatot az énekessel. Megszületett az azóta is változatlan felállás.

Rival Sons (b-j): Scott Holiday gitáros, Jay Buchanan énekes,
Michael Miley dobos, Robin Everhart basszer
Zenéjük a blues gyökerekből táplálkozó dögös, "puncinedvesítő" hard rock. Bizonyám, a srácok zsigerből vágják a hallgatóság elé a jobbnál jobb nótákat, és a magas színvonalat élőben is gond nélkül produkálják. Sőt úgy még magával ragadóbb a banda, mint amikor otthon üvölteted a hifit, és a szomszédok megőrülnek az ordibálástól meg asztalon dobolástól. Bocs lakótelep? Nincs bocs, a hiba az ön készülékében van!

Beismerem, úgy vártam az új lemez "coming out"-ját (szeptember 14.), mint az ember legjobb barátja (igen a kutyáról beszélek, nem a sörről) a jutalomfalatot. És bizony megérte, nagyon megérte! A rajongók megkapták előzetesként a Keep On Swinging dalocskát klip formájában, amelynek hatására mindenki másodpercenként csettintett. Ez egy igazi "Rájvölszonszos" tétel: egyszerű, de mégis hatásos gitártémával, előretolt basszusjátékkal, energikus dobolással, és a Robert Plant örökségből merítő énekléssel operál.

Na és itt álljunk meg egy szóra! Aki ismeri a csapat eddigi munkásságát, ugyanazt érezheti, mint én: lemezről lemezről fejlődnek. A 2011-es Pressure & Time nagyrészt egyszerűbb, rövidebb dalokat hozott - a legtöbbet árulkodó adat a mindössze 30 perces játékidő melletti 10 track. Ehhez képest a Head Down nagy változást hozott, ugyanis több a kisérletezgetős téma, illetve nem féltek 8 perces tételt sem írni. Sokan mondják, hogy azt az utat járják be, mint anno a Led Zeppelin - szép lassan az egyszerű blues-rock átalakul egy végtelenül kiegyensúlyozott, de mégis több műfaji sajátosságot felvonultató szuper-rock produkcióvá. Van benne ráció!

De vissza az eredeti csapáshoz, alább a szerintem legjobb pillanatokról lehet olvasni:
You Want To – Igazi bulizós, pörgős, koncert-kedvenc lesz belőle!
Until The Sun Comes - Hihetetlen, hogy egy jó értelemben vett primitív nóta, hogyan tud ennyire gondolkodás nélkül az ember agyában ragadni. Faja klip is készült hozzá!
Rival Sons
Run From Revelation - Micsoda energia bomba, a kutyafáját! Jay szájából csak úgy repkednek a magas hangok, és azok a leállások slide gitárral...
Jordan - Libabőrös ballada, minden a helyén van. Hosszú, de mégsem unalmas.
Manyfest Destiny (pt.1.) - Ezt még Jimmy Page-ék is nyomták volna minden koncertjükön! Látom magam előtt, ahogy tekereg a kígyó, miközben spanglit szívok, és megnyílik előttem a menny kapuja, ahol hagyom elszállni lelkem a szabadba. A gitárszóló extázis!
True – A Rainbow már megmutatta nekünk, hogyan kell minimalistán, de nagyszerűen bejezni egy lemezt (Rainbow Eyes). Itt is pontosan ugyanez a helyzet! Zsebkendőket bekészíteni, az érzelmek garantáltan elszabadulnak.

És vége. Régen hallottam ilyen tökéletes anyagot a stílusban, ebben az évben csak a Black Country Communion Afterglow-ja lehetett partiban velük nálam, de Glenn Hughes-ék most alulmaradtak (bár jó nagy maflást kaptunk tőlük).

És hogy mikor lehet elkapni őket koncert formátumban? Az eddig ismert dátumok sajnos még nagyon távol esnek tőlünk, de bizakodó vagyok, hogy a tavalyi bécsi koncert után hozzánk is ellátogatnak. Részemről pálinkával és jóféle csípős házi kolbásszal várnám őket, az biztos!

10

Tracklist
  1. Keep On Swinging
  2. Wild Animal
  3. You Want To
  4. Until The Sun Comes
  5. Run From Revelation
  6. Jordan
  7. All The Way
  8. The Heist
  9. Three Fingers
  10. Nava
  11. Manifest Destiny, part I.
  12. Manifest Destiny, part II.
  13. True
Rival Sons a Facebook-on, és a zenekari weblap


6 megjegyzés:

  1. First of all I would like to say wonderful blog! I had a quick question that I'd like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind before writing. I have had trouble clearing my mind in getting my ideas out there. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Many thanks!

    Also visit my web blog :: vakantiehuisjes frankrijk

    VálaszTörlés
  2. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be
    on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while
    people consider worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

    Look into my weblog - professional appliance repair Safety Harbor FL

    VálaszTörlés
  3. I am not sure where you're getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

    my web-site - web page

    VálaszTörlés
  4. What's up everyone, it's my first pay a visit at this site, and paragraph is in fact fruitful designed for me, keep up posting such posts.


    Also visit my blog; luxe vakantiehuisjes huren

    VálaszTörlés
  5. I've been surfing online greater than three hours nowadays, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It's lovely value sufficient for me.
    In my opinion, if all website owners and bloggers made
    good content material as you probably did, the net
    will likely be a lot more helpful than ever before.

    Here is my homepage - Appliance Repair St. Petersburg

    VálaszTörlés
  6. What's up, I wish for to subscribe for this weblog to obtain latest updates, so where can i do it please assist.

    my web-site: dryer repair Oldsmar (http://www.youtube.com/)

    VálaszTörlés