2013. április 30., kedd

Ossian - A tűz jegyében (2013, Hammer)

Baucsek Rajmund

Egy zenekar, mely több, mint negyed évszázada van a színpadon, egy zenekar, mely ennyi idő alatt számtalan kiváló albumot tett le asztalra, egy énekes-szövegíró, aki mindig tud úgy fogalmazni, hogy az adott szöveg és mondanivalója újnak hasson és egy olyan ország, amely táptalajt ad az Ossiannak, hogy sokezernyi rajongójának örömet okozzon aktuális anyagával. Személy szerint a következő kritika, amely a frissen megjelent 2013-ban piacra dobott A Tűz jegyében című új albumról íródott, elfogult lesz. Elfogult, mert kedvenc zenekarom a magyar palettán a Paksi Endre vezette brigád, mely hosszú évek után a dobos posztján váltott, és egy rendkívül tehetséges új dobost találtak a srácok a szemtelenül fiatal Kálozi Gergely személyében. Annyit előre elmondhatok, kiválóan beilleszkedett a csapatba, remek dobtémákat hallhatunk a lemezen.

Az album tíz dalt tartalmaz, ezek valamivel több mint 40 percen osztozkodnak. Már valamennyire ez is meglepő, hiszen nagyon régre kell visszatekintenünk az Ossian történetében, hogy „ennyire kevés” szerzeményt találjunk (80-90-es évek). De a „kevesebb, néha több” elv érvényesült, ami bizony meg is látszik ezen az albumon, amely - már az elején leszögezem - az egyik legjobb Ossian-lemez, legalábbis az újjászületés óta biztosan, de megkockáztatom, hogy a „régi” alapműveik színvonalát is megközelíti. 

Ossian (b-j): Erdélyi Krisztián basszer, Wéber Attila gitáros, Paksi Endre
énekes, Rubcsics Richárd gitáros, Kálozi Gergely dobos
Az album nem intróval kezdődik (pedig ez szokás egyébként az Ossian esetében), hanem egy nagyon jól összerakott, komoly mondanivalóval rendelkező középtempós dallal, ami az Ezredszer címre hallgat és kőkeményen kimondja a magyar valóságot minden téren, amely sajnos elkeserítő, elég csak itt és most a zeneipar hulladékaira gondolni, az „üresség bajnokaira”, az „egynapos sztárokra”. Felborult a rend, de ennek ellenére küzdeni kell a kitűzött célokért, az alapelvek mentén, akár ezredszer is nekifutva! A lemez második dala egy gyorsabb tétel, a Fogadd el magad!, amely  címében is egyértelműen fogalmaz. Paksi egyik legjobb szövege az elmúlt években, évtizedben. Bármi éri az embert, bármilyen helyzetben van, egy dolgot sosem szabad felednie, ahogy Paksi fogalmaz: „Benned a tűz ennyi vagy, Fogadd el magad. Hajszol a vér, sosem kér, Formáld sorsodat” Nagyon fogós riffek, pöpec dobjáték, Paksi pedig nemcsak szövegíróként remekel. Talán ebben a dalban mutatkozik meg legjobban remek hangja. 

Mely a Miénk a pálya című remekműben igazán bitang. Nagyon jó kis szám, egy kiváló refrénnel, nagyon ötletes szöveggel, ami (legalábbis Paksi szerint, ahogy egy interjúban nyilatkozta) optimista hangvételű. Valóban, nem nagyon figyelhető meg benne az az „ossianos” borongós hangulat. Gyorsabb dal, mint az őt követő Végzetem a kezdettől, ami lényegében egy himnusz a rock and rollhoz. Az a hihetetlen az egészben, hogy még mindig olyan szövegeket tud alkotni Endre és csapata, hogy nem unalmas! Egy újabb erős dal! 

A hatodik a sorban a Robot, ami hát nem éppen a Csillagok háborúja jóarc robotjairól szól... Hanem bizony a modern világ emberére utal, akinek nincs és nem lehet új gondolata, egy 1984 típusú világban él. Sajnos nagyon igaz szavak. Szépen hömpölygő dal, amiben bizony a többiek is hallatják hangjukat, emellett a gitárnyűvők is alaposan odatették magukat. A Szakítópróba az a dal, ami az abszolút tízes. Pedig nem is metalos kifejezetten a tétel, hanem a hard rock és a régisulis heavy metal között találhatjuk meg a helyét. A legjobb szöveg díját az albumon elvitte nálam ez a dal. A sorok mellé pedig lüktető ritmus társult: a gitárjáték és a dob is nagyot dob a mondanivalón. A félrevezetés, a hazugság, az önzés, a jóhiszemű ember átvágása, az elárulás és a jót akaró emberek megtámadása, akik sokat tűrnek, de egyszer bizonyosan megtelik az a bizonyos pohár. Egyszerre örök és aktuálisabb, mint valaha, mindenki elgondolkodhat a szöveg tartalmáról. Hogy én mire asszociáltam, maradjon titok. 10 pontos dal, a refrén pedig idézést érdemel:

„Ez az én házam, ez az én otthonom,
Aki békével jön, azt befogadom,
Kell már a rend, béke és csend.
Ez az én házam, ez az én asztalom,
Aki barátként jön, azzal megosztozom,
Ha így megfelel, mindig lesz hely.”

A lemez következő dalával, az Életveszély cíművel végül is nincs különösebb bajom, de nem is igazán ragadott meg. Nem mondom, hogy rossz, inkább átlagos. A lemez végére egy eredetileg annyira nem tetsző dal került, a Mindig veled, amely egy nagyon fontos dologról, a küzdésről szól, de nem egyedül! Hanem egy baráttal, aki nélkül egy ember sem ér sokat. Nagyon epikus dal, monumentális, amelyben ismét kijön Paksi zsenialítása, valamint Wéber Attusék zenei profizmusa. Nehezen ért be nálam, de napok óta hallgatva egyre jobb barátok lettünk!

Sokan kérdezhetik, hogy Ossian albumon nincs ballada? Nos megnyugodhatunk! Két lírai tétel is helyet kapott a korongon. Hagyományos, mély lelki témákat boncolgató, lüktető és nem utolsósorban nagyon komoly szövegekkel rendelkező darabokról van szó. A Ha te ott leszel velem egy klasszikus „Paksi Endrés” igazán szép dal a halálig tartó örök szerelemről, amely az egyik legszebb dolog az életben! A szám amúgy hullámokból és mélységekből áll, ahogyan közeledünk a vége felé egyre nyugodtabb és csendesebbé válik. Nagyon szép és nagyon jó. A másik delikvens egyben az album címadó dala, a korong második felének tisztán akusztikus balladája, amely egy önvallomás, egy visszatekintés a korábbi életre, egy olyan emberről szól, aki mindig kap új esélyt, ha hibázott. A szöveg itt is kiemelkedő.

Nos és az értékelés... Az Ossian számomra etalon. Etalon a régi, de etalon az új is. Ez egy nagyon jó és erős album, ami kiemelkedő lesz 2013-ban a magyar színtéren, ebben egészen biztos vagyok. De egy ilyen nagy múltú együttes esetében egy kritikaírónak figyelembe kell vennie, hogy 10 pontot mindenhez viszonyítva adhat. Ez az Ossian újkori történetének egy kiemelkedő albuma, mely 9 pontot érdemel!

9

Tracklist
  1. Ezredszer
  2. Miénk a pálya
  3. Ha Te ott leszel velem
  4. Fogadd el magad!
  5. A robot
  6. Végzetem a kezdettől
  7. A Tűz jegyében
  8. Szakítópróba
  9. Életveszély
  10. Mindig veled

40 megjegyzés:

  1. Tényleg jó a lemez. De a Tűz jegyében-t meg sem említed ? Nekem az a kedvencem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rajmund! Gratulálok az íráshoz, jól sikerült, szinte minden szavával egyet értek. Az új album jól sikerült, a koncerteken nagyot szólnak az új dalok. További jó munkát neked és a szerkesztőség többi tagjának!

      Törlés
  2. Meg van említve a címadó dal, csak jól elbújt :) A cikk vége felé találod :)

    VálaszTörlés
  3. Hihetetlen mennyire szánalmas gittegylet lett az ossian, "korrekt kritika"? A tűz jegyében album az eddigi legüresebbre sikert lemez. És egy érdekesség habár tudom kitörlitek,Paksi állandóan a média autokratikus rendszerét hibáztatja, youtubeon leírtam szofisztikáltan a véleményem,erre kitörölték csak a tömjénezős hozzászólás a hozzászólás, mi az ha nem diktatúra? Habár szinte az összes album megvan eredetiben, az árnyékból a fényre után vártam a folytatást de még mindig nem kaptam meg. De a legnagyobb csalódás az amikor a véleményed úgy törlik hogy igazából te is rajongó vagy...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. LOL Azért csak arany lemez lett már most.a régi Ossiannak Maróthyval sem jött össze soha

      Törlés
    2. Csak zárójelben: nézd meg, régen hány ezer példány kellett az aranylemezhez, és mennyi kell most...

      Segítek: http://zene.slagerlistak.hu/arany-es-platinalemezek/a-dijak-tortenete

      Ezzel persze nem az Ossian érdemeit akarom kisebbíteni, mert minden eladott lemez és az ezért begyűjtött díj értékes teljesítményt takar, csak jelzem, hogy nézzünk körbe, mi meg merre meg hány méter, mielőtt ebben a kérdéskörben ítélkezünk...

      Törlés
    3. mai letöltések világában ezt az eladási statisztikát nem sokan tudják produkálni, főleg nem a metál életben
      az ARANY AZ ARANY

      Törlés
    4. "szánalmas gittegylet"??? "legüresebb lemez"??? fura egy "rajongó" vagy te...ha jól értem az írásodból, kb. 10 éve nem tetszenek az Ossian albumok, mégis úgy tűnik napi rendszerességgel figyeled a zenekar dolgait, mert most is itt vagy és fikázol...miért nem lépsz tovább, millió más zene van a világon. Nem tetszik, ne hallgasd. Ez így elég beteges...

      Törlés
    5. Az ossian európai színvonalú együttes volt, így a lehetőségnek meg kéne lenni bennük a mai napig, de ha a sablonos lelketlen erőtlen produktumra pozitív visszajelzést kapnak meg 9 pontokat, még azt gondolják tényleg jó amit csinálnak... Amit kedveltem az ossian volt ami most szól már megfakult, de hogy érezd a különbséget tedd be az első két demo(!) bármelyik dalát hallgathatatlan, de az erő ami benne van a szarhangzáson keresztül is elér. Na ez az erő veszett el. Ez manifesztálódott az újkori ossian első albumaiban is, habár már nyilván nem azzal a fiatalos erővel. Viszont mára úgy érzem elfáradtak.

      Törlés
    6. hallgass mást.

      Törlés
    7. az arany lemezt nem kell megmagyarázni LOL

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Én is nagy Ossian rajongó vagy már nagyon régen, az összes album meg van kazettán, cd-n eredetiben természetesen! De ez a kritika tényleg elvakult és nem éppen korrekt... Jó lett az új albumon 1-2 dal, de fényévekre van a legjobb lemeztől véleményem szerint. Számomra az utolsó igazán jó Ossian lemez a Hangerőmű, a többi albumról csak 1-1 szám ami megfogott.
    És nekem személy szerint a dob témák kifejezetten nem tetszenek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azért csak sikerült ARANY lemeznek lennie

      Törlés
  6. Sosem szoktunk kommentet törölni, leszámítva az alpári mocskolódást. Az üldözési mániával nincs bajunk... :) Egyébként az utolsó mondatos véleményeddel én személy szerint maximálisan egyetértek, nekem se esne jól, ha rajongóként nem mondhatnám el az adott csapat adott produktumáról, amit gondolok...

    Ezenkívül, mint felelős szerkesztő, kénytelen vagyok megvédeni Rajmundot. Egy adott albumról mindenkinek megvan a véleménye, és ha egy adott véleményt publikálnak, mint ahogy mi is tesszük, nem mindenki fog vele egyetérteni. Ezt nyilván nem is várjuk el. Rajmund rajongóként jelentkezett be a kritika írására, és mint ilyen, nyilván nem bírt elvonatkoztatni az együttes szeretetétől. Ez érthető dolog, szerintem belefér.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint régi rajongója az ossiannak én köszönöm az írást! Az aranylemez nem lehet rosz ebben a mai világban, amikor a letöltések elárasztják a piacot. mi MEGVESSZÜK az eredetit és platinát csinálunk az aranyból..Mert az ossian az ossian Briliáns előadók, kivételes őstehetségek egy csapatban. koncerten igazi csemege őket hallgatni bármit is játszanak. az új lemez a nemzetközi Metál piacon is megállja a helyét az eddigi legjobb zenei anyag a hazai metál világában

      Törlés
  7. Azért nagy Ossian kedvelő emberként ezen megütköztem. A korrekt szó viszonylagos. Nekem is tetszik az album, de sose írjunk olyat, hogy korrekt kritika. Max annyit, hogy egy kritika, és kész. Ez picit önfényezés volt, és ez nem túl szimpatikus, vagy, ha úgy jobban tetszik, nem úriemberhez méltó. Mindettől függetlenül mégegyszer hangsúlyozom, hogy tetszik a lemez. 6-7 pont a tízből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. EGY VALAMIBEN IGAZAD VAN.AZ OSSIAN FACEBOOK OLDALÁNAK VEZETÉSE , DE FŐLEG AZ OSSIAN.HU HONLAP méltatlan az ossian zenei nagyságához. Van egyfelöl egy csodálatos tálentummal megáldott csapat, egy költőnek is beillő östehetséggel bíró szövegíró, másfelöl van egy dilettáns , megöregedett menedzsment. (most nem írnám le kik is úgy is tudjuk ) A marketing munka a csapat körül béka perspektívánál is lentebb van. az FB oldal szerkesztői képtelenek megtalálni az Ossian köznségével a hangot. Képtelenek a 18-24 éves korosztály nyelvén írni. ez valóban nagyon nagy hiba.Marketing és menedzsment területén, de főleg a netes reklám intezításánál az Ossian holdudvara megbukott ez jogos kritika.

      Törlés
  8. Nem akarok ilyen mániákusnak tűnni félre ne értsetek...:D Még kb 1 hónapja amikor youtubre felkerült a lemez akkor írtam ott egy hozzászólást,amit a youtube csatorna felelős azonnal ki is törölt. Szóval nem a bloghoz szólt a dolog, inkább az ossian morálhoz,most is az vágta ki a biztosítékot nálam, hogy egy totális pozitív véleményt promóz az ossian korrektnek, és ráadásként kritikának. A kritika és a vélemény között az a különbség szerintem hogy nem állít hanem érvel,érvek szólnak és sorakoznak a kijelentések mögött. Persze belefér mint ahogy írod, csak akkor az nem "korrekt".

    VálaszTörlés
  9. a 14:18-as névtelen-első voltam

    VálaszTörlés
  10. Átfutottam a cikket, de sehol sem látom a "korrekt kritika" szóösszetételt így egyben szerepelni. Világíts rá, kérlek!

    VálaszTörlés
  11. Amúgy Rajmund a cikkben is említi, hogy elfogult lesz a kritikája. Miután előre le is szögezte, nem értem, mi a probléma...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ossian facebook oldalán látta el ezzel a kísérő szöveggel, Rajmund kritikáját nem kritizáltam csak a tényt szögeztem le hogy a vélemény és kritika között elég meredek a szakadék.

      Törlés
    2. Ahhoz nekünk semmi közünk sem volt, szóval jogos az észrevétel, csak rossz a direkció. :)

      Törlés
  12. Akár hogy is fáj, Ossian a KIRÁLY. Ez az album valóban a metál zene hazai csúcsa. Az első ARANY lemeze az együttesnek.! Értitek? ARANY lemez már most alig egy hónapja a megjelenését követően. Minden idők legjobb albuma. Mire eljön a nagy nap és az Ossiánosok Budapesti nagy találkája (PECSA szeptember 14) Addigra ezt az albumot PLATINÁVÁ varázsoljuk.
    Az album megjelenése óta töretlenül minden eladási lista elejében található ami önmagáért beszél és időtlen idők óta erre nem volt példa a hazai metál életben Mielött kritkát írsz te hitvány kommentelő előbb nézz utánna a dolgoknak, mert saját magad teszed nevetségessé

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lepődnék meg ha a Paksi lennél inkognitóban :D

      Törlés
  13. Folytatnám a cikk írója túl óvatos volt.Ez az album mindent elsöprő siker ez látszik az ismert videómegosztón a nézettságen is. A ha te ott leszel velem c dal a hazai metál balladák egyik ékköve.egy afféle mestermű, amihez foghatót az ember csak egyszer tud írni életében. Nézz csak utána!! időarányosan hallgatottabb, mint a zenekar legnagyobb himnusza az Éjféli Lány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A ha ott leszel velem c.dal semmi mást nem reprezentál mint paksi pátoszos pszichopatológiás zenedevianciáját. Az éjféli lány korában autentikus volt és maróthy ízlésessége miatt összehasonlíthatatlan zeneileg. Az elsöprő siker nézettséget tekintve erős túlzás, a videómegosztó általános nézettségei tükrében meg röhejes,szóval hagyjuk ezt, paksiék ossiánja az igazi ossian egyértelmű és vitathatatlan mauzóleuma.

      Törlés
    2. na, megint egy gyűlölködő maróthys..:)) 19 év után ezen vergődni, na ez az igazi pszichopataság...

      Törlés
    3. időarányos érted e ezt a szót oh LOL alig egy hónapja van fent a megosztón a dal Maróthyékkal az Ossian soha nem ért el arany lemezt Most ez is megvan.Mai világban, ahol alig fogynak az albumok, mert mindenki letöltéseket hallgatja
      Ha szerintem egy aranylemez, az mauzóleum, akkor mindig efféle albumot kívánok az Ossiannak, örök sikerre kárhozatva

      Törlés
    4. Az a szomorú kedves funkcionális analfabetizmussal küszködő barátom hogy az arany lemez intézménye mára önmagában mauzóleum. Érted? De lassan írom és egyszerűbben, figyelj: nem kéne az aranylemezzel érvelni,mert rohadtul inflálódott(értékét vesztette) az aranylemez fogalma. Továbbá a nézettsége ami csekély videómegosztós viszonylatban,de mondjuk hogy sokan nézték meg hogy örülj kicsit. Szóval a nézettség nem legitimálja a kritikán aluli teljesítményt. Ozzy scream vagy black rain albumát is milliók vették, mégis egy fillért sem ér egyik lemez sem.

      Törlés
    5. Azt hiszen értem a logikád ! ? Amit az Ossian elér és pozitív, az mind értékét vesztett LOL erre ez a válaszom talán felismered..ha mégsem? keresd ki
      " Szigorú törény az én világom
      Keménynek tûnik, de tiszta
      Gyûlölöm a hazugságot
      Tettekben és szóban
      Ki nem mondott szavak, marták a szám
      Hát kimondtam mindig, és ráfizettem
      A fenébe is! Megtenném újra
      Gyáva az ki bolondnak tart"

      Törlés
    6. Nem amit az ossián elér és pozitív az jó de te a negatív dolgokkal jöttél. Az hogy helyből fiaskó az előző kommentárod nem az én logikámat fényezi. Ha tudsz egyetlen érvet amellett felsorakoztatni hogy az ossiának van létjoga, az áll díjakon meg a többi mondva csinált érven kívül szívesen fogadom. Az a vicc hogy az aranylemez amivel apellálsz, egy olyan hanglemez gyár emléke ami az ossian legelemibb ellensége volt. Most meg erre vered a melled hogy amit a hungaroton kreált és saját sztárjainak osztott, megkapta az ossian akkor amikor már semmit nem ér,és senki nem foglalkozik vele? De mielőtt félre érted, Erdős Péter volt név szerint aki döntött a zenekarok sorsáról. Az ossian anno autentikussága és értéke miatt tudott népszerűvé válni. Most ez az ami hiányzik.

      Törlés
  14. Én ezt nem értem...egy szóból ekkora cirkuszt csinálni??? Ez kötekedés.

    VálaszTörlés
  15. önmagáért beszél már 5. hete az élmezőnyben http://zene.slagerlistak.hu/top-40-album-dvd-es-valogataslemez-lista

    VálaszTörlés
  16. Baucsek Rajmund2013. május 21. 20:16

    Huh nem gondoltam volna, hogy ilyen vita lesz ebből a kritikából. Nekem személyesen a visszatérés óta az Ossian egyik legjobb albumát sikerült a kezemben tartanom. De azért az örök kedvenc az első 2-3 album. Amúgy a korrekt kritika kifejezéshez nekünk semmi közünk. Igen a kritika elfogult volt, ahogy jeleztem is előre!:) De nem volt tömjénezés, csupán a személyes véleményemet írtam le. Az újkori Ossianos lemezek közül ez forgott a legtovább a lejátszóban, mert van benne valami...
    Üdv: Rajmund, a "korrekt kritika" írója ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vita túlzás,akkor érvek feszülnének egymáshoz,itt meg csak a szokásos ossian közönség reakcióját láthattuk és még egy ide nem passzoló idézetet is kaptunk..:D Rajmund az ossianon kívül milyen együtteseket kedvelsz? Így top 3ra gondolok.

      Törlés
  17. Rajmund! köszönjük a cikket az Ossian több tízezres rajongótábora nevében is (FB like 23 ezer felett ) Van egy régi régi mondás.Az mindegy is hogy mit, csak írjanak rólad, így nem felejtenek el az emberek. Írhatnál koncert beszámolótis pl az ossian rockmaratoni felépéséről, ami mindig a Hzai Metál élet ünnepnapja, óriási közönség előtt Idén jűnius 28.-án lesz.

    VálaszTörlés
  18. Nem rossz az új album, de messze nem a legjobb számomra. Persze ízlések és pofonok, ahogy a mondás van. Az újkori Ossian legjobb albumai között említhető a Titkos ünnep és Árnyékból a fénybe szintet hozzák. Van az albumon 1-2 szám, ami üresnek tűnik, de összességében egy nagyon jó album. A régi Ossian meg másik zene volt. Nem lehet összehasonlítani. A Keresztút vagy Emberi dolgok ott is kiemelkedett, de ott is voltak gyengébb albumok. És csodálom, hogy a Wellingtont nem hozta fel még senki, mert az megint külön stílus. Érvelhetnék Endre számai mellett és ellen, de mindenkinek más az ízlése és ez tiszteletben tartandó, de a dalokra nem lehet mondani, hogy rosszak. Aki meg azt mondja, akkor írjon jobbakat.

    VálaszTörlés
  19. Hey would you mind letting me know which hosting company you're using? I've loaded your
    blog in 3 different web browsers and I must say this blog
    loads a lot quicker then most. Can you suggest a good
    web hosting provider at a reasonable price? Thanks a lot, I
    appreciate it!

    my weblog ... best cellulite treatment

    VálaszTörlés