2012. október 27., szombat

Evil Masquerade - Pentagram (2012, Dark Minstrel Music)

BB

Na most az van, ami Polgár Jenővel jó pár éve... Kizárt dolog, mer' nem tudom... Adott ugyanis egy lemez, ami valami fertelmesen jó, és már hónapok óta bizonyos rendszerességgel visszatér a lejátszómba. Ugyanakkor a lemezt elkészítő csapat nulla, azaz nulla eredetiséggel bír. A legrosszabb mégis az, hogy gőzöm sincs, hogyan bukkantam rá a lemezre. Valószínűleg a myspace-t túrva, merthogy szoktam ilyet is - szeretek vadászni a fiatal és tehetséges bandákra. Ez a banda ugyanakkor minden, csak nem fiatal... Itt ugyanis régi, kipróbált veteránok készítettek el egy olyan lemezt, amire nagy valószínűséggel 2012 egyik kiemelkedő progresszív rock alkotásaként fog a szakma néhány év múlva visszaemlékezni.


Evil Masquerade (b-j): Thor Jeppesen basszer, Artur Meinild billentyűs,
Apollo Papathanasio énekes, Dennis Buhl dobos, Henrik Flyman gitáros
A dán-svéd (és egy picit görög) tengely mentén működő csapat létrehozója az egykoron a Wuntering Heights-ben megforduló, mostanság a Lacrimosából is ismerős Henrik Flyman gitáros. Érdekességként említeném meg, hogy a Therionból való kiakolbólítása után két éven át itt zenélt Johan Niemann basszusgitáros is, de azóta visszatért Thor Jeppesen, akárcsak a 2008-ban vele együtt kilépett alapító dobos, Dennis Buhl. Állandó billentyűst mindössze egy éve foglalkoztatnak Artur Meinild személyében, azelőtt vendégekkel oldották meg a posztot, méghozzá igen illusztris zenészekkel - többek között játszott velük Tony Carey (ex-Rainbow), az ugyancsak a Rainbow-ból és Alice Cooper mellől is ismerős David Rosenthal, egy ideig a Royal Hunt alapítója, André Andersen, de megfordult itt az Arkból Mats Olausson is. Őt szándékosan hagytam a végére, ugyanis a két Ark albummal állítható némileg párhuzamba a Pentagram, már ha kortárs hatást keresek. Itt is elég progos a zene, és úgy hoznak néha iszonyat nehéz zenei kíséretet, hogy ha nem oda figyelsz, észre se veszed talán (szemben a Dream Theaterrel például, ahol egyenesen az arcodba tolják a hangszeres villongásokat - néha jó az is, néha meg inkább a finomabb, ízlésesebb megoldásokra vágyik az ember), másrészről meg az énekes hangja és stílusa hasonlóan markáns mindkét csapatban.


Persze a teljes összehasonlítás már csak azért is sántít, mert míg Jorn Lande "Az új évezred Ronnie James Dio-ja", addig a görög gyökerekkel rendelkező, de már Svédországban napvilágra jött Apollo Papathanasio pusztán egy iszonyat jó torok. Mindezek ellenére csak felsőfokban lehet beszélni arról, amit összeénekel a lemezen. De a zenészek is kitesznek magukért, mindannyian. Van az egész zenének amúgy egy ilyen hetvenes évek-feelingje, egyes témák, dallamok, hangszerelési megoldások totálisan azt a korszakot idézik, persze, mai formában, ahogy azt kell. Nincsenek elszállós részek, tehát ne a Pink Floyd-féle prog rockra gondolj, hanem inkább a Purple/Sabbath vonal hatása erős, emellett módfelett dalközpontú a cucc, nem fekszi meg a gyomrodat, untig elég ez a tizenkét nóta negyvenkét percben. 


A Pentagram már az ötödik lemeze a skandináv (kis túlzással) szupergruppnak. (Mi a fenéért nem vettem őket észre idáig?!) A nyitó címadó indításától már egyből beindul a bugi a lábadban - nagyon bekezdenek, szétesik a ház, Jeppesen ujjai pedig John Myung-módjára szaladgálnak a hathúros basszusgitáron. Én Buhl változatos, fifikás, mégis erőteljes dobolását is nagyon szeretem, Flyman szólói, riffjei pedig nagyon oda vannak rakva. Néhány szólójába csempész egy alig pár ütemes poénos dallamocskát is a faszi, ötletes megoldások ezek. Meinild csak épp annyit Hammondozik meg színezget, amennyi épp belefér a zenébe - egy bizonyos Jordan Rudessnek tutira odaadnám ezt a lemezt (Ferdy Doernberg komplett munkássága mellett), hogy 'na látod, öregem, felejtsd el a vurstli hangszíneidet, ilyen alázattal kéne neked is, mint ennek a csávónak'.

A klipnóta A Silouette jön másodikként, tényleg igazi slágertéma, tetszik. A Perfect Disgrace gitárszólói totál old school hatásúak, az első egyenesen stoneresen (de nekem Brian May korai gitársoundja is eszembe jutott itt) gerjed és búg. A Spirit Of The Dead éles kontraszt - riffelősebb, súlyosabb, vontatottabb, a Dehumanizer-korszakos Sabbath ugrik be róla. Ehhez képest megint könnyedebb, vidámabb a Moonlight Fantasy. Alig három perces, lendületes rocknóta ez, melynek refrénjében a görög származású énekes egyenesen brillírozik. Az Unholy Water megint Sabbathosan indít, de igazából mintha az énekdallamok egyfajta pozitív, emelkedettebb hangulatot kölcsönöznének a nótának. A szóló meg egyenesen játékos, bár nyúlfarknyi - kár.

Jeppesen basszusfutamaival indít a nagyívű, monumentális refrénjével operáló Pray For Mercy On Our Souls, a Soul Takerben pedig a Hammond-orgona viszi a prímet. A szóló számomra full Blackmore, és a végén van egy kis, pár másodperces kiállásocska billentyűvel, tisztára baktat-a-karaván-a-sivatagban feeling, hehe. Ezután szinte rémisztőnek hat az On A Bed Of Thorns, egyes részekről itt a Mercyful Fate ugrott be, de amúgy jó lassú nóta ez is. A Strangers Might Fool Ya egy alig két perces, középkori hangulatot árasztó akusztikus szösszenet, az utolsó teljes értékű nóta, a When The Fire Dies pedig egy szomorkás, lassabb darab. A végére már csak egy outró maradt, mely filmzenés hatásokról árulkodik, főképp a Mission Impossible zenéjének vezérmotívumaira hajaz a főtéma.

A legkevésbé sem eredeti tehát a zene, de kellemes hallgatnivaló, akár úgy, hogy csak a háttérben szól, akár úgy is, hogy jobban odafigyelsz a történésekre. Több szimpla múltidézésnél, amit csinálnak, bőven megállja a helyét a mai zenei dömpingben is. Még legalább újabb öt albumot, légyszi!

8

Tracklist
  1. Pentagram
  2. A Silouette
  3. Perfect Disgrace
  4. The Spirit Of The Dead
  5. Moonlight Fantasy
  6. Unholy Water
  7. Pray For Mercy On Our Souls
  8. Soul Taker
  9. On A Bed Of Thorns
  10. Strangers Might Fool Ya
  11. When The Fire Dies
  12. The Golden Ratio

15 megjegyzés:

  1. Hi there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a
    look. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this
    to my followers! Wonderful blog and fantastic style and design.


    Feel free to visit my homepage ... internet marketing

    VálaszTörlés
  2. whoah this blog is wonderful i love reading your posts.
    Stay up the great work! You understand, many persons are searching
    round for this info, you can aid them greatly.

    Here is my homepage top rated appliance repair Safety Harbor FL

    VálaszTörlés
  3. I seldom leave a response, however i did some searching and wound up here "Evil Masquerade - Pentagram (2012, Dark Minstrel Music)".
    And I do have some questions for you if it's allright. Is it only me or does it look like some of these comments come across like they are left by brain dead people? :-P And, if you are posting at other social sites, I'd like to follow anything new you have
    to post. Could you make a list of the complete urls of your social pages like your twitter
    feed, Facebook page or linkedin profile?

    Look at my web site sameday service appliance repair Dunedin FL

    VálaszTörlés
  4. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or
    did you hire someone to do it for you? Plz reply as I'm looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. many thanks

    Here is my web page; ouija

    VálaszTörlés
  5. I visited multiple web sites but the audio quality for audio songs current at this web site is actually
    fabulous.

    Stop by my website :: twitter

    VálaszTörlés
  6. If you desire to grow your experience only keep visiting this web site and be updated with
    the newest information posted here.

    my webpage :: buy twitter

    VálaszTörlés
  7. With havin so much written content do you ever run into any issues
    of plagorism or copyright infringement? My site has a lot
    of completely unique content I've either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any techniques to help reduce content from being stolen? I'd definitely appreciate
    it.

    Have a look at my web site: place to buy twitter

    VálaszTörlés
  8. We're a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You've done an impressive job and our entire community will be grateful to you.


    Also visit my weblog :: buy twitter

    VálaszTörlés
  9. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your
    article seem to be running off the screen in Ie. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I'd post to
    let you know. The layout look great though! Hope you get the
    issue resolved soon. Kudos

    Feel free to surf to my homepage :: twitter followers free

    VálaszTörlés
  10. Good way of telling, and fastidious paragraph to get information regarding my presentation subject matter, which i am going to
    deliver in college.

    my blog post :: place to buy twitter

    VálaszTörlés
  11. Now I am going away to do my breakfast, once having my
    breakfast coming yet again to read further
    news.

    Visit my homepage :: place to buy twitter

    VálaszTörlés
  12. Wow! Finally I got a webpage from where I be able to in fact get helpful information
    concerning my study and knowledge.

    Take a look at my blog post - buy twitter

    VálaszTörlés
  13. Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your site.
    Im really impressed by it.
    Hi there, You have performed an incredible job. I'll certainly digg it and in my view recommend to my friends. I am confident they'll be benefited
    from this site.

    My site twitter

    VálaszTörlés
  14. Howdy this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if
    you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

    My weblog place to buy twitter

    VálaszTörlés
  15. I am really loving the theme/design of your site.
    Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
    A couple of my blog visitors have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great
    in Safari. Do you have any solutions to help fix this
    issue?

    Have a look at my website; Appliance Repair Wesley Chapel

    VálaszTörlés