2013. március 8., péntek

Saxon - Sacrifice (2013, UDR Music)

Körmendi Roland


Több, mint 30 éves zenei pályafutással a háta mögött mit tud még mutatni egy banda? Ezt a kérdést feltehetnénk Biff Byfordnak, de akár Angus Youngnak, vagy James Hetfieldnek is. Nagyon nehéz albumról albumra hozni az elvárt színvonalat, miközben a kritikusok duzzadó izomzattal és a mindenben hibát kereső attitűddel várják, hogy lecsapják a nekik amatőr módon feldobott labdákat. Persze vannak olyan csapatok, akiktől a rajongók felháborodva fogadnák az innovatív megoldásokat, de általában azért szeretjük a minimális változást, mindamellett persze hogy az egyedi-sajátos íz megmaradjon. Sikerült-e a brit heavy metal legendának elkerülni az önismétlés sötét ösvényét, vagy gyanútlanul rátértek erre az útra? Induljunk hát csatába, és könyörtelenül vágjuk le az ellenséget!


Saxon (b-j): Nibbs Carter bőgős, Nigel Glockler dobos, Biff Byford énekes,
Doug Scarratt gitáros, Paul Quinn gitáros
A válasz a fentebb elhangzott kérdésre: igen is, meg nem is. A modern zeneiparban nagylemezhez képest szokatlanul rövidkére, mindösszesen 39 percesre sikeredett Sacrifice tartogat számunkra kellemes pillanatokat, de néha bizony ránk tör az „ezt már jó párszor hallottam” érzés. És ez kicsit elveszi az élevezeti értékét ennek az egyébként nagyszerű korongnak. A legutóbbi Call To Arms nem győzött meg arról, hogy a csatabárd pengéje még mindig elég éles lenne, de reményteljesen vártam 2013 első tavaszi szellőit, mely meghozta hőseink legújabb munkáját.

Lejátszóba lemez berak, hangerő kakaóra, nyakizmok bemelegítve, sörény kiengedve, sör a kézben. A teljesen felesleges, és egyébként is unalmas intro után megkapjuk azt, amiért szeretjük a Saxon-t. A címadó dal tele van élettel, és igencsak jó döntésnek bizonyult berakni kezdésnek. Biff hangja még mindig hasít, ami külön jó érzéssel tölti el az embert, lévén hogy már ő sem mai gyerek. A lemezen van mindenféle nóta: kapunk egy tekerős power metalt (Warriors Of The Road), egyszerű középtempós rock 'n' roll-t (Standing In A Queue), bólogatós klasszik metalt (Walking The Steel), vagy éppen harci indulót (Stand Up And Fight). Vannak természetesen klisék, meg régebbi saját nóta új szöveggel és minimális akkordváltoztatással – de ki érdekel ez, amikor olyan király cuccot tudnak még írni, mint a Made In Belfast, vagy a monotonul menetelő Wheels Of Terror.

Saxon
Amit hiányolok, az a kicsit sokszínűbb ének. Biff témái kicsit leragadtak az évek folyamán, amellett, hogy 62 éves kora ellenére minden dicséretet megérdemel. Pár őrültebb gitárszóló még elfért volna itt-ott, és akkor nyernek pár minutumot. Egyébként nagyon királyul szól a cucc, minden hangszer a helyén van, és szépen döngöl magas hangerőn. Márpedig ez a lényeg, ennek a zenének ütnie kell mindenféle nyálas könnyűzenét. Bár nem éri el az évezred szerintem legjobb Saxon lemez (Inner Sanctum) színvonalát, bátran betehető mellé. A 2011-es, jobb sorsra érdemes csillebérci Metalfesten adott koncert óta nem volt szerencsém az urakhoz, de ez az anyag újra felszólított, hogy legyek harci készültségben. Élőben is kompromusszumok nélküli heavy metalt tolnak az arcunkba, és ez így van jól. Reméljük még sokáig!

8

Tracklist
  1. Procession
  2. Sacrifice
  3. Made in Belfast
  4. Warriors of the Road
  5. Guardians of the Tomb
  6. Stand Up and Fight
  7. Walking the Steel
  8. Night of the Wolf
  9. Wheels of Terror
  10. Standing in a Queue

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése