2013. március 22., péntek

"Minél több helyre eljutni, és minél több embernek zenélni!" - Interjú Paddy O'Reilly-vel (Paddy and The Rats)

N

Minden bizonnyal emlékezetes este marad február 23-a az ír kocsmapunk zene kedvelőinek, hiszen az este folyamán a Paddy and the Rats fergeteges koncertjét láthatták azok, akik a tatabányai Roxxy Music Caféba látogattak. Az együttes tavalyi lemeze - a Tales From The Docks - sikere után hozzánk is ellátogatottak egy buli erejéig, és szokásukhoz híven most sem okoztak nekünk csalódást. Mint azt már korábbi beszámolónkból megtudhattátok, a közel kétórás koncertet természetesen hatalmas sikerrel fogadta a közönség. A fellépés után volt szerencsém egy gyors beszélgetésre a zenekar frontemberével, Paddy O’Reillyvel, aki elmesélte a banda megalakulásának történetét, és hogy milyen is a „Pub ’n Roll” muzsika, de kiderül az is, hogy miért is marad emlékezetes számukra a tatabányai buli.

Sok embernek újdonság lehet, ha meghallja azt a kifejezést, hogy „Pub and Roll”. Mit is jelent ez valójában?
"Igazából ez a mi agyszüleményünk volt. Alapvetően az ír kocsmazenét vegyítjük a rock and rollal. Ez egy abszolút önfeledt, tehát összességében egy „viel gut” érzés. Az egész arról szól, hogy gyere el, rúgjál be, érezd jól magad, miközben szól a rock and roll - ez maga a Pub and Roll!"

Milyen zenei stílusok voltak rátok hatással, mielőtt megalakult a zenekar?
"Szerintem elég sokféle. Nyilván a folk alapok hatással voltak a zenénkre, meg hát ugye a rock and roll zenekarok is. Nem lehet kihagyni a felsorolásból a Dropkick Murphyst, valamint a Flogging Mollyt. Ezek a klasszikus irish punk bandák mind hatással voltak ránk, az elején még talán jobban is, mint most. Úgy gondolom, hogy mostanra elmentünk egy kicsit egy ilyen kalózosabb, tengerészpunk irányba. Az ír folk, és a pop-rock volt nagy hatással ránk, és hát nagyon sok együttes, akik ezt a stílust képviselik. De ugyanakkor olyan zenekarokat sem hagynék ki, mint a Beatles, The Doors, Oasis, vagy a Green Day..."

Paddy and The Rats (b-j): Bernie Bellamy harmonikás, Seamus Connelly
dobos, Paddy O'Reilly énekes/gitáros, Lord Joey MacOnkay gitáros, Sam
McKenzie dudás/hegedűs/furulyás/bendzsós, Vince Murphy basszer
Mindenkinek egységes volt a stílusa a bandán belül?
"Nyilván mindenki hallgatott többféle zenét, de amikor mi ezt kitaláltuk, akkor éppen közösen turnéztunk a Disco Express-szel - amiben Vince, és Joey játszott, én meg Seamusszel egy Rocket nevű rock and roll bandában zenéltem -, és kitaláltuk, hogy tök jó lenne együtt muzsikálni! Gondoltuk, hogy valami jó kis punkos dolgot kéne csinálni, de azért ne legyen csak simán punk, mert abból van jó sok, és az már picit snassz…"

Elmondható, hogy ez egy egyedi stílus?
"Nem. Az elején nyilván nagy hatással volt ránk a Dropkick Murphys, és a Flogging Molly is, tehát azért több zenekar is képviseli ezt a stílust. Most talán már picit más irányba mentünk, így lett sajátos ez a pub and roll, ez a Paddy and The Rats-hangzás."

Mi jellemzi nálatok a témaválasztást egy-egy dal megírásakor? Ki írja általában a dalokat?
"Ez is nagyon változó. A dalokat én otthon megírom és leviszem a próbára, mindenki hozzárakja a saját ötletét, és akinek van valami ötlete, az kiválasztja a dalt és ír rá egy szöveget. Joey és Vince is ír szöveget, most az új lemeznél például Seamus is hozott párat, úgyhogy ez abszolút megoszlik a bandán belül. Úgyhogy akinek van valami ötlete, van valami témája, vagy most ehhez például a hegedűtémához szövegötlete van, akkor ő megírja."

Honnan jött a névválasztás? Mindenkinek ír hangzású a neve az együttesben.
"Ír punk zenéhez próbáltunk megfelelő nevet kitalálni. A Paddy a Patrik beceneve, St. Patrick pedig az íreknek a védőszentje, ezért is gondoltuk, hogy akkor ez jellemzi majd az ír vonalat.  A „rat”, vagyis a patkány pedig ezt a mocskos punk beütést képviseli, úgyhogy tulajdonképpen innen eredeztethető az egész."

Külföldiek hogy fogadják a zenéiteket, illetve magát az együttest?
"Ugyanígy, mint itthon, bulizni mindenki szeret."

Magyar nyelvű dalokat terveztek írni, vagy kizárólag angol nyelvű dalok születnek?
"Azért írunk alapvetően angol dalszövegeket, mert szerintünk ez passzol a legjobban ehhez a stílushoz. Szerintem furcsa lenne magyarul ezt csinálni. Volt egy-két dal, ami magyar nyelven született. Például feldolgoztuk a Ho-Ho Horgászt, de volt olyan, hogy például a miskolci hokicsapatnak írtunk egy indulót, amit kifejezetten kértek, hogy magyar nyelvű legyen. Végül is az tök jól működött, de ennyiben ki is merült a dolog. Több ilyet nem nagyon szeretnénk, saját lemezünk nem valószínű, hogy magyarul fog megjelenni."

Hogy fogadják, hogy kizárólag angol nyelvűek a dalaitok?
"Nem kaptunk még ezért negatív kritikákat. Meg szokták kérdezni miért nem, hát ezért. Úgy gondolom, abszolút elfogadják; ott voltál a koncerten, Te is láthattad, hogy ez így működik."

Következő lemezre van terv? Íródnak az új dalok?
"Az még abszolút nincs, most jött ki decemberben jött ki az új lemezünk, most ezzel turnézunk, erre forgatunk majd klipeket."

Egy új EP esetleg?
"Idén még nem fog megjelenni igazából semmi, abszolút ezt az új lemezt próbáljuk most futtatni. A következő évben meglátjuk, mi lesz. De hát, ahogy magunkat ismerem, az utolsó lemezt is másfél év alatt csináltuk meg, úgyhogy szerintem a következő évben is biztos előrukkolunk valamivel…"

Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb koncertélményetek?
"Például a ma esti koncert abszolút az volt! Az, hogy kiverték a fogam, szerintem ez elég emlékezetes marad…" (mosolyog)

Paddy O'Reilly - Paddy and The Rats
Akkor ez a Roxxy a sajátossága lesz…
"Igen, de ez benne van, akár egy kocsmai verekedésben, előre ilyesmi nincs betervezve. Ha az ember ilyen zenét csinál, akkor tudnia kell, hogy ez hozzá tartozik. Például Németországban játszottunk egyszer egy nagyobb ír zenei fesztiválon. Akkor összejött vagy tízezer ember, hatalmas élmény volt, hogy külföldön egy ekkora közönség előtt a nagyszínpadon tudtunk játszani. De minden koncert másért és másért jó, minden élmény számunkra."

Terveztek más együttessel közös munkát?
"Ezt most még előre ezt még nem tudnám megmondani, majd meglátjuk, még bármi lehet. "

Nyitottak vagytok rá?
"Abszolút. Hogy ha van valami jó ötlet, valami jó kooperáció, akkor benne vagyunk természetesen. Jelenleg nem fut ilyen projekt, de ha a jövőben lesz ilyenre lehetőség, akkor mindenképpen."

Japánban is jelent meg lemezetek. Mit jelentett ez számotokra?
"Az első két lemezünk jelent meg Japában. Van egy japán kiadónk, aki terjeszti és kiadja a lemezünket. Ami mindenképpen jó dolog, hogy az iTunes által a világ minden részére eljut a zenénk, meg az internet által azért elég sok helyről le lehet tölteni a dalainkat. Negyedévente kapunk riportot az iTunes-tól, így látjuk, hogy Dél-Afrikától kezdve, Brazílián keresztül, Thaiföldön, mindenhol töltik le."

Tervezitek, hogy ezeken a helyeken koncerteztek majd?
"Reméljük, hogy ott is fogunk, de ez még picit odébb van." (mosolyog)

Mi az akadálya?
"Igazából az, hogy ha meg is hívnak egy-egy helyre, akkor leginkább a pénz jelenti a fő problémát. Külföldre kimenni egy-egy koncert erejéig, nem érné meg. Ha előre leegyeztetünk egy tíz-húsz állomásos turnét, az sokkal inkább kifizetődőbb."

Mik a terveitek a következőkre?
"Mindenképp ezt csinálni. Minél több helyre eljutni, és minél több embernek zenélni!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése