2013. november 28., csütörtök

Scage: új irány, új felállás

Pár hete volt szerencsém megtekinteni a Scage szokásos szülinapi buliját a Roxxy Music Caféban, Tatabányán. Elég meglepő volt számomra, hogy négyes felállásban nyomulnak, és mint megtudtam a gitáros/énekes Jamtől, zeneileg is komoly változásra számíthatunk. Nézzük, mi újság tehát a csapat háza táján!

A Scage elmúlt egy éve elég zűrös volt: a tavalyi év végén szállt ki a bőgős Oláh "Bözsi" Balázs, akkor főként zenei ellentétekre hivatkozva. Novák Peti állt a helyére, aki remekül helytállt a basszusgitáron, és emberileg is beilleszkedett. Nyáron a másik alaptag, Boda Tamás hullott ki a sorból, külföldi elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a dobolást a Scage-ben, utóda eredetileg beugrósként a mára már teljes jogú zenekari tagnak számító Sirkó Martin lett (Die Before Breakfast). Így aztán egyedül Jam maradt a színen abból a gárdából, mely a másfél évvel ezelőtti interjú készítésekor a Scage-et alkotta.

"Se Tomi, se Bözsi távozása nem ért váratlanul, mindkettejük döntésének megvoltak már a maga okai és előjelei is - vázolta a helyzetet érthető rövidséggel a frontember. -  A pótlásuk nagyon jól sikerült, Peti egy képzett és jó basszer (illetve Bözsi visszatértével már gitáros), aki ráadásul hörögni is egész jól tud, tehát új utakat nyitott meg a zenekar előtt, Martin pedig egy kiváló, alázatos dobos, egy igazi csapatjátékos, tele elborult ötletekkel, amelyekből - letisztázás után - zseniális dolgokat lehet kihozni. Igazán akkor voltunk meglőve, mikor Peti bejelentette, hogy inkább gitározna. 2013-ban kétszer kezdtük teljesen a nulláról a Scage-et az új tagok miatt, és úgy éreztem, nem volnék képes még egyszer ezt végigcsinálni. Emiatt Bözsi volt az egyetlen szóba jöhető jelölt, és el is vállalta a dolgot, az új, születő dalokhoz is hozzáteszi magát. Nehéz éven vagyunk túl, de azt mondják, minden jó, ha a vége jó. Én meg erre azt mondom: ámen!"

Scage (b-j): Novák Péter gitáros, Mucsi "Jam" Viktor énekes/gitáros, Sirkó Martin
dobos, Oláh "Bözsi" Balázs basszusgitáros

Merre indultok azt új számokkal?
"Jelenleg három új dallal vagyunk készen. Ha elfogultság nélkül akarok fogalmazni, akkor baszott jók! Ha elfogult lennék, még négyzetre is emelném az előző kijelentésemet. Maximálisan igyekszünk kihasználni a két gitár adta lehetőségeket. Martin és Peti is kicsit másfajta zenei megközelítést hozott, és emiatt kicsit elmozdult az irányvonalunk a súlyosabb riffek, breakdownok és kicsit több ordibálást magába foglaló témák felé. Ehhez elegyítjük a pop-punk háromakkordos, dallamos egyszerűségét, és ebből a mixből szeretnénk tavaszra egy olyan műsort összekalapálni, hogy mindenkinek leessen az álla!"

Számomra elég meglepő módon az új szövegeket angolul írjátok. Mintha az előző interjú idején még arról lett volna szó, hogy az anyanyelveden jobban ki tudod fejezni magad.
"Ez akkor így is volt, viszont egyrészt ahhoz a zenéhez, amit játszani szeretnénk, jobban passzol az angol nyelvű szöveg, másrészt pedig szeretnénk eljuttatni a zenénket a határon túlra is, és itt nem feltétlenül Európa-turnéra meg hasonlókra kell gondolni, egyszerű tény, hogy az egész világ nagyobb hallgatóság, mint Magyarország. Nem utolsósorban én is megtanultam jobban angolul. (mosolyog) Szóval így jött össze. De se a magyar, se az angol szövegek mellett nem szeretnénk lándzsát törni, épp most dolgozom például egy 'hibrid', félig magyar, félig angol nyelvű számon."

Scage a facebook-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése