2012. november 20., kedd

Kárpátia, Cool Head Klan - Budapest, PeCsa, 2012. 11. 17.

Baucsek Rajmund

A mai magyar rockzenének az egyik ismert csapata mindenféle megbélyegzés ellenére a Kárpátia. Nagyon sok ember kedveli akár egy-egy szívhez szóló számát, amelyek szólnak érzésekről, hazáról, történelmi eseményekről. Az együttes koncertjeire nagyon sokan kíváncsiak, ráadásul sokféle embert mozgat meg. Így volt ez 2012. november 17-én, amikor kedves barátommal ellátogattunk az együttes Petőfi Csarnokban tartott nagykoncertjére, amely egyben az aktuális lemez, a Rendületlenül lemezbemutatója is volt. 

Személy szerint a Kárpátiát megalakulásuk óta figyelemmel kisérem, az első 3-4 albumukat rendszeresen hallgatom, mert dallamos zenéjük, mondanivalójuk közel áll hozzám. Aztán a csapatot egy ideig hanyagoltam, tudtam róluk, hogy évente adtak ki hol jobb, hol átlagos lemezeket, miközben rajongótáboruk nőttön-nőtt, a koncertjeiken pedig általában teltházak voltak, vannak. Emellett az együttes életében bő egy, de talán már 2 éve jelentős változások voltak. A stabil régi felállás különböző okok miatt megszűnt, viszont rövid időn belül megoldották a pótlást, két nagyon tehetséges és kiváló gitárossal. Egyikőjük pimaszul fiatal, huszonéves Back Zoli, a másik pedig a rock-metal színtéren már jelentős ismertségre szert tevő, jelenleg az Omenben is a húrt szaggató Szijártó Zsolti, aki az Akelában is megfordult hosszú évekig. Az új tagok energiával töltötték fel a zenekart, jó irányba mozdultak el, sokkal több témát tudnak így kivitelezni, metalosabb is lett egy-egy szám, főleg Szijártó Zsoltinak köszönhetően.

Cool Head Klan
Háromnegyed nyolc tájban érkeztünk meg a kultikus helyhez, és viszonylag rövid sorban állás után máris bevettük a Pecsát. Az együttes sikereit mi sem jelzi jobban, hogy immáron másodszor léphetnek fel ezen a helyen. Az előzenekar az általam szintén szeretett Molics Zsolt vezette, nagy múlta visszatekintő Cool Head Klan volt (ugyebár Petrás János, a Kárpátia frontembere az első három Cool Head-albumon még basszusgitározott), amely egy órás programjában, főleg az utolsó két lemezéről játszott számokat. Elsősorban a magyarsággal, őstörténettel foglalkozó számokat vették elő, emellett tisztelegve Deák Bill Gyula előtt, a szívrohamon átesett kapitány egyik legendás számát, a Tetovált lányt is nagyszerű módon adta elő a magyar rockvilág egyik ikonja. Molics, mint általában mindig, most is megmutatta, hogy miért is király. Hű társai pedig remek zenei teljesítménnyel segítették az „XXL-es állatot”. :) A hangzással különösebb probléma nem volt, nagyon jó a zenekar, összeszokottságuk pedig példa más zenekarok számára. Egyórás programjuk alatt az emberek szépen gyülekeztek, a koncert végére pedig lassacskán megtelt a Pecsa belső tere. 

Kíváncsiságból körülnéztem a Kárpátia koncert előtt, hogy milyen is látvány. Mondhatom: felemelő volt a többezer ember. Nagyjából 21.00 körül a srácok belecsaptak a húrok közé. Ismerve a munkásságukat, valószínűsítettem, hogy nagyon változatos műsorral készültek. A koncerten elsősorban az új lemez dalai kerültek előtérbe, persze a régi nagysikerű dalokkal szépen kiegészítve. Személy szerint tetszett a program, amely bő 2 órás volt. Nem volt hiány vendégszereplőkben, akik elsősorban a népi aláfestésért feleltek, furulya-, brácsa- és hegedűjáték színesítette az előadást, valamint még egy női kórus is vendégszerepelt. Emellett nagy húzása volt a zenekarnak, hogy a számok mellé aláfestésként a kivetítőn különböző animációkat, kisfilmeket jelenítettek meg, mellyel fokozták az adott dalok mondanivalóját.Személyes kedvencem a Rongyos Gárda című számnál bejátszott filmrészlet volt. 

Kárpátia
Külön ki kell emelnem a Légiós dalt, amellyel a lengyel-magyar évszázados barátságra emlékeztek az együttes tagjai és közönség. A teljesség igénye nélkül számos kedves, szeretett dalt emeltek be a műsorba: Rozsdaette penge, Igazán szeretni, Pálinka, Magyarnak születtem, Csatadal, Jó lenne, Rongyos Gárda, Magyarország katonái, Barátom mondd merre vagy, Lóra termett, Altató, Szép idők, stb... Annyit észrevettem, hogy egy-két albumot eléggé hanyagoltak, de sebaj. Ahogy Petrás János is mondta, nem tudtak minden kedvencet a programba sűríteni. Az új lemezről, ahogyan számoltam három kivételével az összes számot lejátszották. Alapból az új lemez első két dalával kezdtek (A Haza minden előtt, Magyar ének), de a programban szerepelt az új album egyik személyes favoritja a Gyermekáldás is, aminek előadásában a lemezen is éneklő kislány, Lovász Evelin jelentősen besegített. De nagyon felemelő volt a Mansfeld Péterről szóló Márciusi Pest szám is, és nem utolsósorban a Bolíviában elhunyt Magyarosi Árpád egyik versének feldolgozása is, A kivéreztetett

Persze semmi sem tökéletes, így volt ez most is. A hangzásra gondolok, a gitárok néha furán szóltak, a dobok is olykor érdekesen hallatszottak. De ezt már megszoktam… A Pecsában ezek a dolgok hagyományosan problémásnak mondhatók. Azonban ezek a kisebb malőrök a hangzásban, nem tudják elrontani a koncert egyébként kitűnő hangulatát. A több mint két órás koncert sok más Kárpátia koncerthez hasonlóan a banda legrégebbi dalával, (Ó bujdosó székely), valamint nemzeti imádságaink hangszeres verzióival fejeződött be. Ezt követően már csak annyi volt hátra, hogy ügyesen kijussunk barátommal az embertömegből, amely sikerült is. 


A szombat esti koncert minden tekintetben profi volt, nagyon jól válogatták össze a számokat, az előadás nagyon pörgős volt, nagyon sokszor volt együtténeklés, a közönség pedig vevő volt ezekre. Egyszóval: megérte elmenni! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése