2012. november 16., péntek

Interjú: Cadaveres

N

Emlékszem, pár évvel ezelőtt az egyik magyar zenecsatorna rock műsorában hallottam először az akkor még Cadaveres de Tortugas (jelentése: Teknősbékák tetemei) nevű formációról, és talán még egy koncertjükön is volt szerencsém ott lenni. Az elmúlt évek alatt szembesülhetett vele a közönség, hogy bizony történtek tagcserék, és teljesen új névvel, új felállással rukkoltak elő. Átalakulásuk után, 2006-ban jelent meg első albumuk, Soul of a New Breed címmel.
2010 új mérföldövet jelentett a csapat életében: ekkor lett teljes a mostani felállás, és még ugyanebben az évben adták ki eddigi utolsó lemezüket, a MindStreamet, amelyről olyan ütős dalok hallhatóak, mint a These Eyes, a Twenty-twelve, vagy az album címadója. A dolog érdekessége, hogy ezek közül magyar nyelven is hallható pár tétel.
A lemez megjelenése után sem tétlenkedtek a fiúk, folyamatosan koncerteznek nem csak itthon, hanem külföldi fesztiválokon is gyakori vendégek. Olyan együttesek előtt léptek fel eddig, mint például a Soulfly vagy az Ill Nino, és az utóbbi időben az egyik kedvenc magyar együttesemmé váltak. Delcsik Balázs basszusgitárost faggattam ki arról, mi folyik éppen a banda háza táján, és hogy várható-e új album a közeljövőben - persze a side-projekt Bloodiest-ot sem hanyagoltuk a beszélgetés során.

Úgy tudom, a Cadaveres előtt a Crushera tagja voltál. Hogy jött a lehetőség, hogy a Cadaveresben zenélj? Személy szerint milyen tapasztalataid voltak a bandaváltást illetően?

Az egész dolog úgy történt, hogy a Cadaveres De Tortugas zenekar 2005 nyarán feloszlott. Engem személy szerint ez elég rosszul érintett, mert régóta nagy rajongója voltam a zenekarnak. Emlékszem, néztem a VIVA-t, ahol a metal műsorban volt egy interjú Körmivel meg Lacival (Kovács Laci ex-alapító gitáros) akik éppen arról beszéltek, hogy basszusgitárost keresnek, majd pár nap múlva hívott egy barátom, hogy a Cadaveres bőgőst keres és ő engem ajánlott a posztra. Én mondtam neki, hogy „Haver! Nincs rendes hangcuccom, meg túl hurkatöltő vagyok ehhez, más ember kell erre a melóra!” - de ő hitt bennem és addig győzködött amíg mondtam neki, hogy akkor adja meg a számom Körminek. Mikor mondtam a Crushera-s srácoknak, hogy elhívtak a Cadaveresbe - egyem a szívüket - azt mondták, menjek, mert picsán rúgnak ha nem teszem meg. (mosolyog) Mikor Körmi lejött egy előzetes próbára Tatabányára, a Crushera dobos Máté még be is tanulta a What We Want nótát, hogy gyorsan tudjunk egyet zajongani. Majd megbeszéltük, hogy a következő héten Pesten próba, és azóta is nyomjuk.

Cadaveres (b-j): Szakács József dobos, Körmöczi Péter gitáros, Bölcsföldi
Zoltán énekes, Delcsik Balázs basszer, Göbölös Kálmán gitáros
A Cadaveresben Körmin és rajtad kívül 2010-re lecserélődött a teljes tagság, csatlakozott hozzátok a jelenlegi énekes Bölcsföldi Zoltán, Göbölös Kálmán gitáros (ex-Chaos of Disorder) és Szakács József dobos (ex-Ektomorf), akikkel most már teljes a létszám. Hogy élted meg a tagcseréket, az új tagok hogy érzik magukat a bandában? Vannak összekülönbözések, vagy teljes az összhang?
A tagcseréket mindig nehéz megélni. Ezen a szinten a zenélés hobbi, nincs benne pénz. Sokan idővel válaszút elé kerülnek, hogy mi a fontosabb az életükben: munka, család, vagy fogja magát és majdnem minden hétvégén nekiront a klubéletnek, pénzt, energiát és időt nem kímélve.
Az Evilution lemez után a zenekarból hárman úgy döntöttek, hogy nem kergetik tovább velünk az álmot, és beállnak rendesen melózni. Szerintem elegük lett, de hát nyilván akkor már ők is tíz éve intenzíven nyomták ezt a zenekaros dolgot. Máté (Szabó Máté perkás) azért nem jön, mert már nem tudja leküzdeni a Budapest-Debrecen távolsággal járó kényelmetlenségeket. Képzelheted, négy évig minden hétvégén péntek reggel felszállt a vonatra, lenyomott velünk két bulit majd vasárnap éjjel kitettük a Nyugatinál egy csomó tahó közé. Volt, hogy felszállt a vonatra, elaludt és álmában kirabolták. A töke tele lett az egésszel. Ellenben örökös tag marad, nem is keresünk a helyére más perkást. A MindStream-re is felnyomott pár témát, egy-két bulit meg néha bevállal velünk.
Az „új tagok” jövő tavasszal lesznek négy éve a bandában, minden nagyon flottul működik, megvan az összhang, ami szerintem jól hallható a MindStream lemezen. Írjuk most is a nótákat, mindenki szívét-lelkét beleteszi. Maximális erőbedobással nyomja a társaság. Jövőre ki is hozunk valamit, csak még nem dőlt el, hogy több kislemez lesz, vagy egy nagylemezt dobunk a közösbe.

Az utóbbi időben sokat koncerteztek a Cadaveressel külföldön is. Felléptetek többek között Ausztriában, Szlovákiában, Németországban és Svájcban is – szerinted miben más hazai illetve külföldi közönség előtt játszani?
Szerintem semmi. Ugyanazzal az erőbedobással kell nyomni.

Ha már a külföldi koncertezésnél tartunk - milyen érzés volt olyan nagy névvel együtt turnézni, mint az Ill Nino?
Én azt gondolom, hogy nagyon sokan tanulhatnának az Ill Nino-tól az emberségről és a közvetlenségről. Például sosem hagyták, hogy bármiben hiányt szenvedjünk. Előfordult, hogy megtudták, az előbandák kevés sört kaptak és intézkedtek - mivel ők is vegyültek a „prosztó előzenekarokkal” és kihozták a sajátjukat nekünk. De a legdurvább az volt, amikor kiderült, hogy nincs meleg kaja a helyszínen és visszaadtak a teljes (általunk) befizetett összegből pár száz eurót, hogy „bocs haver, egyetek valamit”. 
Folyamatosan ment a bandázás, olyan is volt, hogy szó szerint jött utánunk Dave, a dobos és Laz, a bőgős, ha nem voltunk ott a kajánál és tereltek be az étkezőbe. Kurva jó arc volt mindenki.
A koncerteken meg sokan voltak, rendes fény- és hangtechnika ugye, normálisan meg tudtunk szólalni. Sok embernek be tudtuk mutatni a zenekart, sok zenésszel is barátságot kötöttünk, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a hazai pályára. 2010- ben pozitív sajtóvisszhangot váltott ki itthon  a MindStream, ami merőben más dalokat hozott, mint az eddigiek. Hogyan készültetek az dalok elkészítésére, miben tapasztaltatok eltérést a korábbi lemezek munkálataihoz képest? 
Cadaveres - Delcsik Balázs
Teljesen máshogy készítettük el azt a korongot, mint a korábbiakat. A MindStreamnél mindenki hozta a témáit és közösen dolgoztuk ki őket. Zoli és Joci például komplett dalokkal állt elő. A stúdióban pedig nem sávonként vettük fel, mint régen, hanem négyen bevonultunk a felvevő terembe és felszórtuk az egészet három-négy nap alatt, ettől sokkal lélegzősebb, élőbb hatása van. Utána pedig jött Zoli és felnyomta az énekeket, plusz Máté koma is elpötyögött pár perka témát néhány számra a végén.

Úgy vettem észre, hogy nemcsak a dalok, de a videoklipek is eltérnek a régebbi stílustól, ami nekem személy szerint nagyon tetszik. Hogy jött az ötlet, hogy ezeket digitális technika segítségével készítsétek el?
Próbálunk haladni a korral, hehe. Volt ilyen lehetőség, hát kihasználtuk, manapság már amúgy sem lehet elmenni a digitális kütyük használata mellett. De nem volt külön koncepció, hogy ennek most így meg úgy kell elkészülnie.

Néhány dalt akusztikusan is felvettetek, ami szintén szuperül sikerült. Hogy jött az ötlet?
A  Bring Me The Stars nótánál kezdődött az egész történet, éreztük, hogy jó a nóta, plusz meg is jelent magyar nyelven, sok embernek bejött. Zoli és Körmi pedig rápörögtek a dologra. Zoli otthon egyedül szépen elkezdte kidolgozni a metalosabb nótáinkat, aztán megmutatta, nekünk nagyon bejött, mindenki hozzátett ezt-azt, Körmi meg le is szervezett az A38-ra egy bulit, ahol előadtunk ezekből az akusztikus dalokból 5-6 számot.

Neked melyik a személyes kedvenc dalod a MindStreamről, és miért?
A Brushed Aside, mert paraszt.

Más (amatőr) zenészeket is bevonva remix pályázatot írtatok ki a MindStreamen hallható dalaitokra, ami aztán külön kislemezen (DigitalStream) jelent meg. Elmondható, hogy elégedettek voltatok az eredménnyel?
Már a Lost Souls remix lemez is szinte így készült, csak akkor Körmi kereste meg a kiszemelt srácokat és kérte fel őket. A DigitalStreamnél viszont meg akarta csavarni a sztorit és előállt az ötlettel, hogy hirdessük meg, tegyük fel a sávokat a netre és nyomassák a népek, ha akarják. Sokan rápörögtek a kérdésre, hála a magasságosnak, a végeredménnyel pedig mindannyian elégedettek lehetünk. Ezúton is köszi a lelkes közreműködőknek!

A Cadaveresen kívül egy másik projektben is részt vesztek Körmivel, méghozzá a Bloodiest zenekarban. Mikor alakultat az együttes és miért volt számotokra fontos, hogy külön bandában zenéljetek? Hogy fér össze Nálad a zenélés mindkét zenekart tekintve?
2009-ben egy Cadaveres koncertekről hazafelé hajnalban, félrészegen hárman: én, Körmi és Gergő (Homonnai Gergő, az akkori Cada-dobos) folyamatosan beszéltünk arról, hogy kéne valami iszonyat böszme zenét csinálni. A zenekar nevét elég hamar ki is találtuk. Időközben meg felgyülemlett egy csomó olyan téma, ami a Cadaveresbe meg nem fért bele. Ekkor nyugtatott mindig Körmi, hogy „Jóvan Balika, nyugodtság van, majd beletesszük a Bloodiest projectbe.” (mosolyog) Amikor elkezdődtek a folyamatos tagcserék, és az azzal járó próbák az új vagy kisegítő tagokkal, akkor szántunk rá mindig egy-egy órát és elkezdtük összetenni a témákat hárman. Igen ám, de kellett egy énekes is. Volt egy bulink a Cadaveresszel, ahova rengeteg vendégénekest is elhívtunk és közöttük volt Both Bandi is (MWS, Horda). Gyorsan elpróbáltuk a neki szánt Cadaveres nótát, majd kész tények elé állítottuk: „Van egy Bloodiest nevű agymenésünk, te leszel az énekes, vagy ha nem, akkor itt a helyszínen megölünk.” Igent mondott. 2009 végén Varga Zoli vezényletével, Érden a Bakeryben felvettük az I Told My Wrath lemezt, 6 + 2 nótával. Elhívtuk vendégnek Tóth Gergőt a Blind Myselfből, Bicajt a Krampüsból és Zotyót a Cadából. Gitár fronton is erősítettünk: Kovács Attilát (Superbutt) kértük fel, hogy zavarjon fel pár szólót a lemezre, szó volt róla, hogy élőben is jönne velünk, de egyéb elfoglaltságaink miatt végül is egyszer sem jött össze. A jelenlegi felállásban van Körmi, Bandi meg én, a dobosunk Kern Peti, a szólógitáros pedig Hujber Krisztián, kiváló fehérvári komáink a Grindman zenekarból.

Korábban volt már rá példa, hogy számos más zenekar tagjai külön összeálltak, sikeres formációt alkotva, például az amerikai Brujeria, Jeff Walker (Carcass) és Shane Embury (Napalm Death) közös csapata. Mennyire látod pozitívan az ilyen közös projektek jövőjét?
Mindig érdeklődéssel fordulok az ilyen projektek felé. Érdekel az, amikor egy zenész valami teljesen mást csinál, mint az anyabandája.

Cadaveres
Nyilatkozataitokban elmondtátok, hogy teljesen más irányt jelöltetek ki magatoknak a Bloodiest-tal. Milyen stílusba tudnád besorolni a zenéteket?
Nem tudom, mondták már, hogy crust/punk/grind… meg ilyen-olyan core. Szerintem hülyeparasztbunkómetal. Ez sikerült. (mosolyog)

Rád, mint zenészre melyik zenekarok voltak eddig a legnagyobb hatással? Vannak példaképeid? Ha lenne rá lehetőség, kikkel állnál szívesen egy színpadon?
Rengeteg zenekar volt rám hatással, a Team Sleeptől kezdve a Pig Destroyerig. Nem csak metalbandák. Most például felváltva hallgatom az utolsó Meshuggah lemezt és a Porcupine Tree - Stupid Dream korongját.
Legnagyobb példaképem Chi Cheng – őrület, ahogy a Deftones lemezeken játszik! Remélem egyszer fel fog épülni! A Slayerrel meg nagyon szívesen állnék egyszer egy színpadon, bassza meg! (mosolyog)

Megfordult már a fejedben a gondolat, hogy - korábbi zenésztársaktól függetlenül - külön csapatot alapíts?
Be kell valljam, amikor Neurosist vagy ISIS-t hallgatok, akkor mindig alapítok fejben egy zenekart, hehe. Ha én játszanék minden hangszeren, akkor valami hasonló beborult zene kerekedne ki belőle.

Említetted, hogy jövőre új anyaggal jelentkeztek. Mennyire akarjátok a legutóbbi lemez irányvonalát követni?
Jövő év elején nekiállunk komolyan a nótaírásnak, eddig született három majdnem kész nóta. Azt még nem döntöttük el, hogy több részletben adjuk ki, vagy nagylemezben gondolkodjunk. Az majd menet közben kiderül, ahogy az is, hogy mi lesz az irányvonal - olyan lesz, ami akkor kijön belőlünk. Nem szoktunk rágörcsölni a dologra, majd elválik. Az is benne van, hogy goregrind lesz a stílus és elköltözünk Svédországba, vagy ha nem jönnek a témák, maximum újra felvesszük a Vader - Impressions In Blood lemezét, azzal nem nyúlhatunk mellé.

Balázs, köszönjük az interjút!

A Cadaverest legközelebb itthon november 23-án Kiskunfélegyházán, a Rocktárban nézhetitek meg! 
Cadaveres a Facebookon, és a hivatalos weboldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése