2012. november 3., szombat

Interjú: Tales Of Evening


BB

A Zala megyei Tales Of Evening üstökösként tűnt fel az idei év során. A 2011-ben alapított zenekar leforgatott egy profi klipet, a debütáló CD-t már a Hammer Records gondozta, jelenleg pedig az ország módszeres leigázásán dolgoznak egy átfogó koncertkörút során. A bombasztikus, és őrjítően fogós zenét játszó csapat billentyűsét, Ádám Attilát az alakulás óta eltelt másfél év történéseiről kérdeztem.

Nyitásként szeretném, ha magatokról és az alakulásról mesélnél kicsit. Milyen bandákban játszottatok a Tales Of Evening előtt? Hogyan találkoztatok egymással, és hogyan tettetek szert egy ilyen gyönyörű hangú énekesnőre, mint Ivett?
"Mindannyian zenéltünk már korábban másik zenekarokban, van zenei múltunk. A dobosunkkal, Robival közösen kezdtük el tervezni, hogy alakítsunk egy olyan formációt, amiben az instrumentális ötleteimet továbbgondoljuk. A metal és rock vonal adott volt, hiszen gyerekkorunktól kezdve rajongói vagyunk a műfajnak. Olyan társakat kerestünk, akik szintén így gondolkodnak és így éreznek a zene iránt. Ivettet pedig egy fesztiválon hallottuk, még az akkori zenekarával együtt zenélni. Beleszerettünk a hangjába, aznap felkértük, hogy énekeljen fel 2 meglévő dalt, amihez néhány héttel később már hozta is a saját ötleteit. A dalok nagyon jól sikerültek és tudtuk, hogy ez az, amit hallani szerettünk volna! Készültek a dalok, és nekiláttunk a próbáknak is."

Mik a főbb zenei hatásaitok? Hová helyeznéd el a zenei palettán a Tales Of Eveninget?
"Én személy szerint a klasszikus zenei betétekkel dúsított, filmzenés, dallamos, monumentális hangulatú zenéket kedvelem. Ezt talán hallani is... (mosolyog) Ivett és Tamás inkább a keményebb, black-es, progos vonalakat kedvelik. 
Tales Of Evening (b-j): Németh András basszer, Pálosi Róbert dobos,
Dudás Ivett énekesnő, Ribarics Tamás gitáros, Ádám Attila billentyűs
Nem szoktam behatárolni, kategóriába sorolni, hogy a metal zenén belül pontosan hova tartozik a Tales Of Evening, talán azért sem, mert olyan motívumokat hordoz magában, ami ezt nem teszi egyértelművé. Az volt a cél, hogy a lehető legtöbb emberhez eljussanak a dalaink. Úgy érzem ez fokozatosan meg is valósul. Ez talán azért van így, mert mindenkihez szólnak. Ha valaki magára talál bennük, átérzi őket, akkor elértük azt amit szerettünk volna. Úgy gondolom, ez lényegesebb, mint hogy hova is tartozunk pontosan."

Hogy születnek a dalaitok? Te írod őket egyedül, vagy jammeltek a próbahelyen?
"A dalokat én írom, de természetesen nem egyedül. A többiek sokat segítenek. Az egyéni zenei kreativitásnak fontos szerepe van. Az ének és vokál szólamokat rendszerint Ivett írja meg, találja ki. Amikor van egy ötlete, azt mindig megmutatja a tényleges felvétel előtt és közösen pontosítunk, esetleg változtatunk rajta, ha szükséges. De nem csak Ivett, hanem a zenekar többi tagja is hozzáteszi a saját egyéniségét, ötletét a produktumhoz. Általában aztán ezeket a felvett 'demókat' a próbateremben összerakjuk. Ez nekünk így kerek és hatékony is."

Hogyan és hol zajlott a stúdiózás?
"A felvételek készítése mindig érdekes momentuma a folyamatoknak. Mivel mi a demókat is rögzítjük, elég sokat dolgozunk a stúdióban. Szerencsére saját magunk tudjuk rögzíteni a sávok egy részét, így talán nyugodtabban és hatékonyabban tudunk dolgozni. Amikor a végleges sávokat rögzítjük, akkor elég nagy a felelősség, ezért ezt a részét mindenki komolyan veszi. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy sarokba van állítva valaki, aki elsőre nem játssza fel a témáját. (mosolyog) Általában akkor szokott az agyunk kikapcsolni, amikor sok órát, esetleg napot dolgozunk folyamatosan, olyankor dől belőlünk a hülyeség. A Hajléktalan lélek végső keverése és maszteringje a Denevér Stúdióban készült Töfinél. Sokat segített a hangzás végső megformálásában, mindannyian elégedettek vagyunk."

Jómagam rendszeresen vásárolom a Hammert, így hallottam a CD-teket. Előnyösnek érzed a magazinmellékletes megjelenést?
"Teljes mértékben! Remek munkát végeznek! A mai nem egyszerű viszonyok közt a legjobb útja annak, hogy a nagyközönség elé kerüljünk szinte ismeretlenként, az volt, hogy az újság mellékleteként megjelentünk. A Hammerworld koncerteket szervez, és segít a promócióban is, örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy velük dolgozhatunk."

Először a Lázadás klippel találkoztam tőletek, amire egyik legjobb cimborám hívta fel a figyelmemet. Mesélnél egy kicsit a klipkészítésről? Profi stábbal dolgoztatok?
Tales Of Evening - Ádám Attila
"A stáb profi, és nem mondhatnám, hogy 'minimálbüdzsés' a dolog... (mosolyog) Abból a szempontból viszont szerencsénk van, hogy állandó stábbal dolgozunk együtt, így némi támogatást élvez a zenekar. Gerócs Balázs (V-film) akkor is (Lázadás klip), és most is remek munkát végzett, hiszen azt tudni illik, hogy októberben forgattuk le a második klipünket az Inkább egyedül című dalra. A Lázadásban főszerepet elvállaló Hertelendy Attila a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművésze, ami szintén nagy büszkeséggel tölt el. A soron következő klipnek Ivett a főszereplője... (mosolyog) A CD borítót, bookletet szintén itt érzem szükségesnek megemlíteni, hiszen Erős Ferenc is állandó tagja a stábnak grafikusként. Sokat köszönhetünk neki!"

Úgy tudom, te felelsz a szövegekért. Mi inspirál téged szövegíráskor? Van koncepció a szövegek mögött?
"A dalszövegek a hétköznapi életből táplálkoznak, nem hétköznapi módon. Szeretem, ha a tartalom elgondolkodtató és tanulságos. Szeretem a pozitív kisugárzást, és azt, hogy végül is, a dalokból is pozitív gondolatok áradnak. Nem robbantunk, gyújtogatunk, vagy háborúzunk... Tisztában vagyok a világ számos problémájával, gondjával, amin segítenék, ha tudnék. Ezért tartom fontosnak, hogy a pozitív dolgok hangsúlyt kapjanak. Hogy máshogy álljunk egymáshoz, egymás mellé! Hogy segítsünk magunkon és egymáson! Ki-ki a maga módján... Én is azok közé a dalszerzők közé tartozom, akik nem szokták megfejteni a dalok mondanivalóját. Szerintem az a fontos és jó, ha mindenki saját maga talál rá az adott mondanivalóra. Sőt! Előfordul hogy a mondanivaló többféleképp jön át. Ez a mi dalszövegeinket gyakran jellemzi. Van úgy hogy nyitott marad egy dal. Ha elárulnám, vagy kielemezném, hogy miért írtam és mit, akkor lehet, hogy varázsát veszti, ezt pedig nem szeretném. (mosolyog)"

Hol látod a Tales Of Evening-et 2015-ben? Mik a további terveitek?
"Ez nagyon jó kérdés, nem látom a jövőt. (mosolyog) De a múlt és a jelen biztató, reménnyel teli. Ahhoz képest, hogy 2011 tavaszán alakultunk és akkor lett kész az első dalunk, nagyon sok mindent elértünk, nagyon kis idő alatt. Nem sokan mondhatják el, hogy másfél év leforgása alatt elkészül és kiadásra kerül az albumuk, ami ráadásul "bemutatkozó", tehát sorrendben az első, 2 videoklipet készít, ami tényleg sok emberhez jutott és jut majd el. Több koncertünk volt, és lesz olyan helyeken, ahova nem is számítottam, hogy eljutunk. Például a Rhapsody zenekar november elején induló turnéjának budapesti állomásán mi is fellépünk majd. Ezek szerintem óriási dolgok és büszke vagyok rájuk."

Volna esetleg még valami, amire nem kérdeztem rá, de fontos lenne?
"Elvileg megvan minden. (mosolyog) Köszönjük a lehetőséget!"


A zenekart legközelebb november 23-án, a Yukban tartandó Metal Ladies Night-on csípheted el élőben.
Tales of Evening a Facebookon, és a zenekari weblap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése