2012. december 12., szerda

Germ - Wish (2012, Eisenwald)

Kósi Zsolt

Ausztrália. Egy kontinensnyi ország, amiről elsőként kenguruk, bumerángok, meg az AC/DC ugrik be az embernek. Ha csak zenei szemmel szemlélem a földrészt, nekem még speciel az Airbourne, a Be’lakor, és a Mortification jut eszembe, rajtuk kívül azonban nem nagyon tudnék mondani jelentősebb zenekart (mea culpa). Éppen ezért már nagyon vártam a találkozást a Germ nevű zenekarral, melyről aztán kiderült, hogy igazából egy egyszemélyes projekt, amely bizonyos Tim Yatrashoz köthető.

Az úriember zeneszerző, aki több, sikeres koreai és japán pop-slágert (!) adott már Ázsiának, emellett pedig a doboknál és a billentyűknél érzi jól magát keményebb ausztrál metalzenekaroknál. Szinte minden stílusban kipróbálta magát, de igazán otthonosan a black metal környékén mozog. Tagja volt például az Austere és a Woods of Desolation nevű formációknak, idén pedig úgy gondolta, egymaga összedob egy komplett black metal/rock/trance (!) albumot. Ilyen előzmények után komoly érdeklődéssel tekintettem az előttem álló feladatra, mivel a zene fejlődését szerintem mindig is az vitte előre, ha zenekarok és/vagy zenészek több stílust vegyítettek, amiből aztán új irány született, új bandák jelentek meg, és új lendülettel ajándékozták meg a forrásként használt, éppen vegetáló stílust. A Germ Wish című albuma nem újít meg semmit, mégis megmutatja, hogyan kell mesteri módon ötvözni a tradicionális black metalt az elektronikus zenei világgal.

Germ - Tim Yatras
Pedig a nyitó Overdose on Cosmic Galaxy kellemes elektronikus és dallamos kezdő pillanatait, valamint a háttérben szóló torzított, ős black metalos hangulatot idéző gitárt egy pillanat alatt rombolja porig Tim hamiskás, erőlködő tiszta éneke. A 10 perces eposz felénél azonban mintha teljesen más értelmet nyerne a dal, lévén Tim átvált a Gyűrűk Ura-sagából ismert Nazgul sikolyára emlékeztető (gépiesnek tűnő) „éneklésre”, amely határozottan sokkal jobban áll neki is, meg a dalnak is. Az ezt követő Asteroid of Sorrow a lemez legjobb nótái közt van, a régi klasszikus Ulvert juttatja eszembe, csupán annyi különbséggel, hogy itt a legnagyobb hangsúlyt az elektronika kapja. Az első számhoz képest még Yatras mester is meglepi a nagyérdeműt, hiszen ezúttal a refrénben kap helyet tiszta ének, méghozzá hibátlanul, ezért is érthetetlen számomra az Overdose-ban mutatott hamis nyitány. A zseniális sikítás/hörgés/vonyítás (mindenki döntse el maga, mit hall bele) ebben a számban is emeli a hangulatot.

Az Oxygen című egyperces átkötő után következő Breathe in the Sulphur/ A Light Meteor Shower a lemez black metal jellegére leginkább emlékeztető nóta, amely tökéletesen illett volna valamelyik kilencvenes évek elejei Darkthrone, Ancient, Emperor vagy éppen Burzum lemezre, hiszen minden olyan stílusjegyet felvillant, ami miatt az ember korában beleszeretett az említett zenekarokba. A Gravity címre keresztelt újabb átvezető után a Flowers Boom and Flowers Fall, But I’m still Waiting for the Spring jön, melyet Tim halálhörgése és billentyűs játéka lendít előre az újra felbukkanó tiszta énekkel, valamint a lemez egyik legjobb gitárszólójával közösen. Az utolsó elektronikus átvezetőt, az Infinityt követő Your Smile Mirrors the Sun egy szintén régi stílusú, kegyetlen dobvihart ránk zúdító, a már megszokott Nazgul-sikolyt idéző „énekkel” megturbózott black metal sláger. Az itt is jelen lévő tiszta ének miatt néha még a Borknagar is eszembe jut, bár Tim hangja meg se közelíti a jó öreg Simenét. A lemezt szintén egy elektronikus/billentyűs tétel, a címadó Wish zárja, ami a maga nemében semmiféle eltérést nem mutatva az album több, hasonszőrű szerzeményétől.

Az utóbbi időkben igencsak megszaporodtak azok a black és death metal albumok, melyeken a feltörekvő bandák jobbára csak az erejüket és tehetségüket, no meg keménységüket viszik bele a zenébe, önmagukat alig, vagy csak nagyon kis mértékben. Tim Yatras viszont szívét-lelkét beleadta ebbe az albumba, amely természetesen nem tökéletes, de vannak rajta olyan pillanatok, amelyek azt sugallják, ennek a fickónak igen is nagy az alázata az általa képviselt stílus iránt.

9

Tracklist
  1. An Overdose On Cosmic Galaxy
  2. Asteroid Of Sorrow
  3. Oxygen
  4. Breathe In The Sulphur / A Light Meteor Shower
  5. Gravity
  6. Flowers Bloom And Flowers Fall, But I'm Still Waiting For The Spring
  7. Infinity
  8. Your Smile Mirrors The Sun
  9. Wish

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése