2012. december 17., hétfő

"2013 sem fog részünkről csendesen lezajlani!" - Interjú a Scerra zenekarral

BB

A Scerra első hivatalos lemeze, az In Via nagyon betalált nálam, erre már a lemezkritikát olvasva is rájöhettetek. Így hát mi sem látszott egyértelműbbnek, mint hogy kifaggatom a srácokat pár dologról - az In Viáig vezető útról éppúgy, mint magáról a lemezről, és természetesen nem maradhatott ki a lehetséges jövő boncolgatása sem. A kérdésekre Virágos Ádám énekes és Udvardi Ákos gitáros válaszolt.


Szeretném, ha a megalakulás körülményeiről ejtenénk először szót. Milyen tervekkel indultatok? Milyen más zenekarokban játszottatok korábban?
Ákos: Akkoriban még egy thrash metal csapatunk volt Corpus Dei néven, aminek tagja volt Ádám, Feka, András és én is. Így visszatekintve inkább örömzenélés volt amit csináltunk, de ott is születtek már nóták csak nyilván más felfogásban, mint a ScerrA-nál. Érdekességnek számíthat, hogy a mostani lemezen lévő, Kohó című szám egy Corpus Dei nóta alapja volt.
2009-ben találkoztunk Bencével (Száraz Bence alapító gitáros - a szerk.) egy nívós étteremben (amit nevezzünk egészen pontosan egy kocsmának), ahol gyors összehaverkodás után mondta, hogy ő is zenél, csak nincs zenekara. Később mutatott pár ötletet, majd úgy voltunk vele, hogy belefér még egy, úgyhogy nekiláttunk az első próbáknak, és elkezdett körvonalazódni, hogy valójában milyen zenét is szeretnénk játszani.
Ahogy telt-múlt az idő, elég anyagunk lett egy kislemezre, amit rögzítettünk is Nagy Gábornál (ex-Zanzibár), és már indult is a koncertezés.

Kiket tartotok a legfőbb hatásaitoknak egyénileg, ill. zenekarilag?
Ákos: Szerintem zenekarilag egységesen nincs olyan banda amire mind az öten rábólintanánk ,hogy "na ez a csapat nyomta ránk a bélyeget". De persze vannak olyan dalok amit mindannyian szeretünk, pl. koncert utáni bulizásnál semmi sem szokott visszatartani minket attól, hogy üvöltve énekeljük a With or Without You refrénjét! (nevet) Javarészt tényleg mindenki mindenevő.

Ha megkérnélek, hogy öt szóval jellemezzétek a zenéteket, melyeket használnátok?
Ákos: Extrém, dallamos, lendületes, dinamikus, metal.
Ádám: Extrém, dallamos, egyedi, mély, metal.

Az első kislemez/EP (Kétségekkel vagy anélkül) még szerzőiben jött ki, igaz? Milyen visszhangra találtatok azzal az anyaggal?
Ádám: Miután nagyon sok archoz sikerült eljuttatni, szerencsére abszolút pozitív visszajelzéseket kaptunk a cuccra! Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy ezzel a kiadvánnyal már gyakorlatilag belekezdhettünk az első komolyabb turnénkba. Ez főleg azért nagyon jó, mert mindössze négy teljes értékű dal szerepelt rajta, tehát maximálisan elégedettek voltunk a rá érkező reakciókkal.

Elég illusztris helyszínen zajlott az első koncertetek, ha jól tudom.
Ádám: A HammerWorld által kiírt közönségszavazás révén jutottunk be az első Metalfest Open Air tehetségkutatójába, ahol húsz percet volt lehetőségünk játszani. Első koncert lévén nyilván nem volt túl profi, de az akkori tudásunkból mindent beleadtunk, amit csak tudtunk és ez elég sok embernek meggyőző volt! Amúgy nem kicsit izgultunk, Pósfai Fecó (Exodikon) barátunk azóta is a zabszem témával szívja a vérünk! (nevet)

Könnyen összeálltak az új lemez számai? Hogy szerettek dolgozni - a jammelős módszerrel születnek a dalok, vagy kész nótákkal érkeznek a dalszerzők a próbákra?
Ádám: Mondhatni gyorsan, igen. Nem akarok hülyeséget mondani, de a lemez java 2012 első felében íródott, aztán mentünk is stúdiózni, ez kb. fél évet se jelent. Ránk leginkább az otthoni dalírás jellemző, neten küldözgetjük egymásnak az ötleteket, mindenki belepiszkál, aki szükségesnek érzi, aztán megnézzük próbán is, ahol szintúgy szoktak még alakulni. Jammelni szinte sosem szoktunk, mert a próbál felét komolytalan hülyüléssel töltjük, de ez nem jelenti azt, hogy nem is fogunk! (mosolyog)

A Tövistáncot hamarabb kihoztátok, egyfajta lemezelőzetesként, klip is készült rá. Miért pont ezt választottátok?
Ákos: Azért ezt választottuk, mert az előző klipnóta, az Imago inkább egy lágyabb, könnyebben befogadható dolog volt, ami valakinek pont ezért bejön, valakinek meg pont ezért nem. Egy pörgősebb számmal akartuk folytatni, és mindenképp a majdani nagylemez anyagából akartunk szemezni így erre a számra esett a választás. A klipet Sthurm Attila rögzítette és vágta, akivel koncert előtt egy pár órával találkoztunk csak, de természetesen már ismertük egymást. Vázolta az ötleteit, mi is elmondtuk az elképzelésünket, és az ebből született végeredménnyel teljesen meg vagyunk elégedve! Egy koncertklipet nem kell túlbonyolítani.

Több dalban is hallhatók vendégek - Gaobr (WMD) szereplése a közös turnék után mondhatni papírforma volt, de az Eleven Holdból is ismerős Török-Zselenszky Tamás neve hogy merült fel? 
Ádám: Ennyire kiszámíthatóak lennénk? (nevet) Amúgy már a tavalyi évben megkérdeztünk minden egyes jelöltet, hogy lenne-e kedvük egy ScerrA-féle mókázáshoz, és miután mindannyian rábólintottak, már tudtuk is építgetni a koncepciót!
Bár az eddigi munkásságán nem látszik, de Zselenszky nagyon nagy metal fanatikus! Persze a fő ok nem ez volt, hanem az, hogy ő egy nagyon különleges alkotóeleme a magyar zenei palettának. Teljesen egyedi hangi adottságaival, költészetével, dalaival nem keveset letett már itthon az asztalra, így mindezek tudatában joggal gondolhattuk, hogy elég érdekes matéria születhet, ha ötvözzük a két fél agymenéseit! A végeredményt mindenki hallhatta már, mi úgy vagyunk vele, hogy jobb nem is lehetne!

A Függőség című új tételbe a hörgésen kívül más extrém hang is jutott. Ki az illető hölgy, és hogy került a dalba?
Ákos: Az szóban forgó hölgy Eged Rebeka, aki Feka volt barátnője. Szerintünk iszonyat jól megcsinálta a részét, ha egy színészt hívtunk volna az sem oldja meg jobban.
A koncepció az volt, hogy a függőségnek rengeteg formája lehet. Akár munkától, különféle szerektől vagy italtól lehet függeni, de érzelmektől, emberektől is függhetünk. Az meg, hogy miért pont ilyen hangokat ad ki már nem nehéz megfejteni. (nevet)

Milyen volt az Audioplanetben stúdiózni?
Ákos: Az biztos, hogy Jaya mester nagyon profin dolgozik. Már onnantól kezdve, hogy be lett állítva a gitárok hangzása, egyfajta elégedettség lett úrrá rajtunk. Hihetetlen referenciái vannak, és néha azon gondolkoztunk, hogy van-e olyan ember vagy zenekar a magyar metal életben, akivel még ne dolgozott volna. Nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel és az eddigi visszhangok is kizárólag pozitívak!
Ádám: Emberileg is teljesen okés, a légkör is frankó, gyors tempóban dolgozik és kegyetlenül őszinte. Szerintem máshoz már nem is nagyon megyünk, minket jó időre meggyőzött. (mosolyog)

Ádám, a szövegeket te írod, ugye? Miből merítesz inspirációt?
Ádám: Igen, a szövegekért én vagyok a felelős. A kérdésre szerencsére kérdéssel tudok válaszolni. Miből nem? (mosolyog)

Konceptalbum az In Via? Van kohézió a dalok között?
Ádám: Nem mondanám, nem volt részünkről ez irányba semmilyen tudatos lépés.

Először nagyon furcsa volt számomra ilyen extrém zenét magyar nyelven hallani. Miért döntöttetek az angol hanyagolása mellett?
Ádám: Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy a magyar az anyanyelvünk, a másik, hogy nagyon sok feltörekvő, honi zenekar angol nyelven szólal meg. Nem mellesleg én kizárólag magyarul tudok szöveget írni és nem is érzek késztetést az angol iránt. Egyszerűen nem tartom egy túl kifejező, választékos nyelvnek, így örömet se nagyon okozna, ha szenvednem kéne vele. Ha lesz a jövőben angol nyelvű kiadványunk, biztos nem én fordítom majd. (nevet)

Elég nívós csapatokkal koncerteztek mostanság - hogy jött ez a Metal.hu-turnés lehetőség? 
Ádám: Az egészet Kovács Péternek és Horváth Lászlónak köszönhetjük. Nem is tudom, mennyit piszkáltam Pétert, hogy kivel szeretnénk, mikor, hova elmenni, aztán előállt ezzel a lehetőséggel. Természetesen egyből igent mondtunk, nem volt kérdés, hogy van-e kedvünk részt venni egy ilyen komoly turnén! Akármilyen szemszögből nézzük, gyakorlatilag igazi legendákkal zúzhatunk együtt, ami nekünk nagyon nagy megtiszteltetés! Reméljük itt még nincs vége ennek a történetnek, de az biztos, hogy rajtunk nem fog múlni!

Van vicces vagy érdekes turnés sztoritok?
Ádám: Igazából majdnem minden bulira jut egy, nem unatkozunk! Jelenleg pl. 2 tagunk is Tatabányára igyekszik minden alkalommal, pedig idén már nem is megyünk arrafelé. (mosolyog) Gitárláda és  teljes ruházat elhagyása, mennyire számít érdekesnek? (nevet)
Amúgy amikor egy számunkra addig ismeretlen helyre megyünk, különös tehetséggel szúrjuk ki a falu legrészegebb embereit, hogy adjanak útbaigazítást, aminek valami érthetetlen okból sosincs jó vége. Lehet ideje megtanulni, hogy, aki biciklivel dülöngél, azt inkább hanyagoljuk ilyenkor. (nevet)
Ákos: Az egyik kedvencem, amikor pár éve az egyik helyre kapunyitás előtt egy órával érkeztünk, és a hely hangosítója volt a legrészegebb (már akkor). Ezen akkor jót derültünk, de amikor kezdődtek a koncertek, akkor alábbhagyott a jókedv. Ez meg lett fejelve még azzal, hogy este 11-12 körül kiderült, hogy nem hangosító, hanem vízvezeték-szerelő. Ez ma már vicces. Akkor nem volt az. (nevet) De persze a koncertrepertoárunkba tartozik a basszusgitár megfejelése, és az énekes hajának kitépése hangolókulcsukkal.
Ádám: Az utóbbiért kifejezetten hálás vagyok, köszönöm! (nevet)

Napjainkban egyre inkább átalakul a zeneipar. Mi a véleményetek a digitális letöltésekről?
Ádám: Én inkább CD párti vagyok, de a net térhódításával egyszerűen nem lehet szembeszállni. Vagyis lehet, csak nincs semmi értelme. A lemezeladások szinte teljes kiiktatása mellett azért jócskán van előnye is, főleg a feltörekvő zenekarok számára.

A lemezkritika megjelenése után tagcserék rázták meg a zenekart - a gitáros Schiller András és a dobos Barta László távozott a Scerra kötelékéből. Miért?
Ákos: Magánéleti dolgok miatt. Lássuk be, hogy manapság a zenekarosdi nem olcsó mulatság és a pénzügyi dolgok mellett ez rengeteg időt és energiát is elvesz mindenkitől. Nem váltunk el rosszban, sőt aki jár ScerrA koncertre az biztos, hogy fog még velük találkozni a színpadon!

A lekötött bulikat még ők nyomják le veletek, vagy kisegítőkkel játszotok?
Ádám: Mivel a srácok jó előre jelezték távozási szándékukat, valamint azt is, hogy továbbiakban is bármiben számíthatunk rájuk, így könnyebb volt kiokoskodni az év végét. András helyére több meghallgatás után Kovács Dávid került, mint teljes jogú tag. Dobos poszton jelenleg Pál Dániel segít ki minket, aki ez év februárjáig a Tűzmadárban püfölte a bőröket. Mindkettejükkel maximálisan elégedettek vagyunk, szóval lehet, hogy az új, fix felállás is ugyanígy fog kinézni. Ez év végéig még eldől. (mosolyog)

Hol látjátok a Scerrát mondjuk 2015-ben?
Ákos: Remélhetőleg mindenhol! Minimum még egy lemez, klipek, de egy Dimmu-turnét se mondanánk le! (nevet)
Ádám: Eddig is megragadtunk minden lehetőséget, eztán is meg fogunk. Tétlenkedni sem szeretünk, úgyhogy a kilátások eddig jók, reméljük ez a fajta hozzáállás még inkább meghozza a gyümölcsét!

Mik a legközelebbi terveitek?
Ádám: Év végéig koncertdömping, majd jövőre ugyanez! Szeretnénk, ha az új anyag még több emberhez eljutna, mint az eddigiek, úgyhogy nincs időnk a lazulásra! Közben szeretnénk jelentkezni egy újabb klippel, plusz van még néhány öltet és meglepetés  a tarsolyunkban, de ezekről még nem szeretnénk sokat elárulni! Az biztos, hogy 2013 sem fog részünkről csendesen lezajlani!

Valami, amire nem kérdeztem rá, de fontosnak tartjátok megemlíteni?
Ádám: Átfogó és részletes interjú volt, azt hiszem, mindenre kitértünk! Köszönjük szépen! (mosolyog)

A Scerra zenekar Facebook-oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése