2012. május 2., szerda

Hypocrisy - Hell Over Sofia: 20 Years Of Chaos And Confusion (2011, Nuclear Blast)

Nem írtam még eddig DVD-ről, szóval igazán itt volt az ideje ennek is. Ráadásul a Hypocrisy tavaly kiadott, húszéves jubileumot megörökítő videója meg is érdemli, hogy bemutassam a Carbonon - egy brilliáns zenekar ünnepli méltó módon a jubileumát.

A Hypocrisy standard death metal zenével indult 1990-ben, melyhez a kornak megfelelően keresztényellenes és sátánista szövegeket írtak. 1993-ban vette át a mikrofont az addig gitározó Peter Tägtgren, és ezzel párhuzamosan a szövegvilág tematikája eltolódott a földönkívüli és paranormális dolgok felé (halld Roswell 47). 

A zenekarok, ha DVD rögzítéséről van szó Kelet-Európában, általában Lengyelországot részesítik előnyben, a valóban ritka profinak számító ottani filmes stáb miatt. Bulgária mint helyszínválasztás azért is érdekes, mert ott nemhogy koncertvideót ritkán rögzítenek, de elvétve jut oda egyáltalán jelentősebb metal csapat. Az utóbbi években ez a tendencia is megváltozott, egyre több banda fordul meg arrafelé, és a Manowar adott is ki pár éve DVD-t egy ottani fesztiválfellépéséről.

A 2010. február 27-én a Blue Box Clubban, Szófiában rögzített koncert adja a DVD gerincét, és ez arról tanúskodik, hogy az ottani stáb sem kutyaütő. Sokkamerás, sűrűn vágott, igazi minőségi rockvideó ez, király fényekkel és vaddisznó hanggal. A színpadképpel mondjuk nem pöcsöltek sokat, de a Hypocrisynél úgyis a zene a lényeg, arra meg Tägtgren neve garancia. Jelenleg egyébként Horgh (Immortal) dobol a zenekarban, a basszer még mindig Mikael Hedlund (már '92 óta), turnégitárosként pedig Tomas Elofsson (Sanctification) kísérte el a Hypocrisy-t.

Óriási dalokat játszik a csapat egyébként, és különösen szórakoztató megfigyelni a különbséget, ami az új dalként felkonferált Eraser, és az utána előadott, második albumos Pleasure Of Molestation között van. Itt látható igazán, hogyan vált a Hypocrisy zenéje szimpla death metalból rétegzett, műfajokon átívelő, epikus, nagyívű alkotássá - például ilyen a negyedikként eljátszott Adjusting The Sun, valamint a rendes műsort záró Fire In The Sky. De itt van még a ráadásban az elmaradhatatlan Roswell és a Warpath kettőse, meg persze személyes kedvenc Hypo-albumom, a The Final Chapter címadója, amelyben Tägtgren az addig felváltva használt hörgésen és blackes károgáson túl tiszta énekre is nyitja a száját, és teszi mindezt olyan nem evilági módon, hogy az összes szőr feláll rajtam, ha hallom. Egyben van a csapat amúgy, legalábbis mennek bőszen az összevigyorgások, Peter nyelvnyújtogatásai meg elhagyhatatlanok - egyébként a frontember egy Hetfield-signature ESP-gitáron nyomatja végig a bulit.

A DVD-n található még egy dokumentumfilm a bandáról, összefoglalandó a húsz évet. A Ville Lipiäinen rendezte másfél órás moziban javarészt Tägtgren sztorizza végig a banda történetét, de az eredeti frontember Mappe is szerephez jut. Van még egy kis backstage-filmecske is a 2010-es latin-amerikai túráról, valamint a Weed Out The Weak klipje.

Ezek után én már csak az új albumot várom... Már dolgoznak rajta...

Tracklist:
  1. Valley Of The Damned
  2. Hang Him High
  3. Fractured Millenium
  4. Adjusting The Sun
  5. Eraser
  6. Pleasure Of Molestation/Osculum Obscenum/Penetralia
  7. Apocalypse/The Fourth Dimension
  8. Killing Art
  9. A Coming Race
  10. Let The Knife Do The Talking
  11. Weed Out The Weak
  12. Fire In The Sky
  13. The Final Chapter
  14. Warpath
  15. Roswell 47

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése