2012. május 4., péntek

Interjú: Scage

A tatabányai Scage zenekar már több éve mocorog, noha ezen a néven még csak 2009 óta léteznek. Saját bevallásuk szerint "popgresszív punk-rock"-ot játszanak, és volt már közös bulijuk az Idoruval és az Insane-nel is, múlt pénteken pedig az EGO Project előtt nyitottak a Crazy Mamában. A különös műfaji meghatározásról, a készülő klipről és EP-ről, valamint sok egyéb másról pedig hol máshol, mint a tatabányai Don Pepe vendégterében beszélgettem a két húrjátékossal, Bözsivel (basszusgitár/ének) és Jam-mel (gitár/ének).


Kóboráramként indultatok még 2005-ben, egy gimis koncertetekre magam is jól emlékszem. Hogy lett belőletek Scage?
"Hát, ez egy hosszú sztori - kezdte Jam. - A dobos Tomival voltunk stabil tagok ketten, de körülöttünk folyamatosan cserélődtek az emberek. A Kóboráram név nem tükrözte igazán, amit csinálunk, mert nem nagyon vagyunk ilyen metalos arcok. Bözsi 2009 elején csatlakozott a Red Cruise zenekarból, a kedvünkért még a gitárt is lerakta, átnyergelt a bőgőre. Kipróbáltuk, és bejött. A stílusmeghatározásunkban a popgresszív pedig nem a progresszív, hanem az agresszív szóból ered."

Scage (b-j): Boda Tamás dobos, Mucsi "Jam" Viktor
énekes/gitáros, Oláh "Bözsi" Balázs basszusgitáros
Mennyire vesz titeket itt Tatabányán, és máshol a közönség? Egyáltalán hol játszotok többet? A hazai pályás bulik túlsúlyban vannak?
"Évente nagyjából két bulink van Tatabányán, ebből egy a szülinapi koncertünk, amit minden ősszel megtartunk, és ennek keretein belül játszottunk már az Idoruval és az Insane-nel is - vette át a szót Bözsi. - Szerencsére a hazai bulik nem kevés nézőt vonzanak. A koncertek zömét tehát "vidéken" adjuk, különösen a mosonmagyaróvári, győri, komáromi fellépések szoktak jól elsülni, tehát jobbára az ország nyugati felén mocorgunk. De általában pozitív a fogadtatás, bárhol koncertezzünk is."

Van egy 2011-es keltezésű demótok. Erről kéne mondani pár szót.
"Folyamatosan születtek a felvételek, ezért sem egységes a hangzáskép - sztorizott Jam. - Erről Tomi tudna mesélni igazából, mert ő a technikai ember a zenekarban. Az egyik számot (Benned a nap) a Vega stúdióban rögzítettük, még 2007-8 táján, tehát még nem ezzel a formációval, de a többi felvételt házilag készítettük. Időrendben pakoltuk fel a demóra a dolgokat, így a vége felé egyre jobb a hangzás."

Az angol nyelvű dal eléggé kakukktojásnak számít a magyarok között... Feldolgozás, vagy saját dal?
"Abszolút saját. Bözsi csatlakozásakor nem tudtunk dönteni a magyar és angol szövegek között. Nagy viták folytak, és kipróbáltuk, hogyan szólalunk meg angolul. Be is jött a dolog, de igazából nekem, mint fő szövegírónak, jobban fekszik a magyar nyelv, jobban ki tudom fejezni magam..."
"Jobban ki tudod fejezni a művészi világod rejtelmeit - szúrta közbe röhögve Bözsi."

Az első zenekar, amely beugrott a demót hallgatva, a 30 Seconds To Mars volt, mind a dalszerkezetek, mind egyes dobtémák terén.
"Stimmel, jól látod - helyeselt Jam. - Nálam abszolút favorit a zenekar, nem is volt még, meg szerintem nem is lesz olyan csapat, amelyik nálam föléjük nőhetne. Az a fura, hogy más ilyen modernebb rockot nem hallgatok, inkább ez a punk-rock stílus, meg ezek a hardcore-osabb zenék pörögnek nálunk."

Letóékon kívül kiket neveznétek még meg hatásotokként?
"Ha közös hatást veszünk, akkor meg kell említenem a Rise Against-et, a Sum41-t, a Blinket, Depit, tehát ezeket a punkosabb dolgokat. Egyénileg viszont jóval tarkább a kép, tagonként mást hozunk a zenekarba. Bözsi hozza a punkrockosabb, rock&rollosabb vonalat, Tomika inkább az ilyen technikásabb, metalosabb zenekarokat favorizálja, tehát Deftones, Mudvayne, Limp Bizkit, ilyesmi. Én meg hozom a többit." (vigyorog)

Akkor gondolom, a zongorás, lassú nóta témái is tőled származnak...
"Egyfelől olyat akartunk volna csinálni, ami szokatlan, mert hát ugye punk-rock demón nem mindennaposak a lírai szerzemények. A zongoraalapot egyszerűbb volt feljátszani, mint a gitárt, aztán már csak ráénekeltem, egy nap alatt meg is voltam az egésszel. Amúgy ez egy gitáros nóta, élőben így is játsszuk, és a végén be is torzítjuk. Eddig kétszer adtuk elő egyébként."

Tehetségkutatókkal hogy álltok?
"Néha-néha belefutunk tehetségkutatókba, de nem igazán szeretjük, mert kilógunk mindenhonnan. Tehát egy kicsit populárisabb tehetségkutatón már keménynek számít a zenénk, ha meg elmegyünk teszem azt a Rockmaratonos tehetségkutatóra, akkor mindenki azt mondja, hogy 'na, megjött a popcsapat'."
"És ez nem vicc... - sóhajtott a basszer. - Vagy dara-metalt kell játszani, vagy valami buzis szart. Tavaly nyertünk egy tehetségkutatót egyébként, erre tök büszkén vagyunk. Nyertünk egy SzFesztes fellépési lehetőséget, valamint három dalra elegendő stúdióidőt - ezekből kettő fenn van már a youtube-on, a harmadikat meg egyelőre titokban tartjuk. Majd ha meglesz a valami, akkor lesz valami..."
"Lefordítom magyarra - jelentkezett Jam -, most hétvégén forgattunk a szóban forgó harmadik dalra klipet, és azzal együtt fog majd kijönni az EP, ami annyit tesz, hogy ingyenesen letölthetővé tesszük majd a három számot."

Meséljetek a klipforgatásról egy kicsit!
"Kegyetlen jó volt, halál másnaposak voltunk, egy óra alvás után - emlékezett vissza az interjú idején is az előző napi mulatozást nyögő basszusgitáros. - Nagyon jól éreztük magunkat!"
"Az időnek kicsit könyörögtünk, hogy ne szakadjon le az ég, mert külső helyszínen forgattunk. Tomika parázott is, hogy mi lesz a Pearl Masters-szel, de megúsztuk egy kis csöpörgéssel..."
A jó dob sosem ázik be...
"Ezt majd megmondjuk Tominak - mosolygott Jam. - Nagyon belsős infót nem szeretnék elárulni a klipről, lesz benne sztori, meg zenélgetős rész is. Május végén szeretnénk kihozni egyébként."

Említettétek a készülő EP-t. Mik a terveitek még? Koncertek, fesztiválok?
"Van már bőven fix fesztiválbulink a nyárra - ecsetelte Bözsi. - Május végén a Kamasz-fesztiválon játszunk Tatán, ott leszünk a miskolci JMB-n is, aztán Sz-Feszt, Víz-Zene-Virág Fesztivál, megyünk a Zorall Táborba is, meg nyár végén talán becsúszik egy-két gólyatábor."

EP most lesz - lemez mikorra várható?
"Meglepő lesz, amit mondok, de klasszikus, 14-15 számos nagylemezben nem gondolkodunk. Ingyenesen, két-három számonként fogjuk letölthetővé tenni az anyagot, mint például a Mötley Crüe. A fizikai CD-formátum pedig egyfajta Limited Editionként fog felbukkanni, ami főként lányok számára lesz hozzáférhető, némi ellenszolgáltatás fejében." (mosolyog)
"A zenekarból mindenkinek megvan amúgy a maga korosztálya - vicceskedett a gitáros. - Én vagyok a fiatalabb, "gyerekebb arcú" lányok kedvence, Tomi a saját korosztályunk zsánere, Bözsi pedig a kielégítetlen 30-40-es háziasszonyok jelentkezését várja. De így legalább sosem veszünk össze azon, hogy ki viszi haza a lányt! (nevet)

Legyen ez a végszó, srácok! Köszönjük az interjút!
"Mi köszönjük a lehetőséget! És olvassátok a Carbon Music Blogot!"

A srácok Facebook-oldala itt, weboldala pedig itt található.

5 megjegyzés:

  1. Have you ever considered about adding a little
    bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all.
    However just imagine if you added some great pictures or videos
    to give your posts more, "pop"! Your content is excellent
    but with pics and videos, this site could definitely be one of the most beneficial in its niche.
    Excellent blog!

    wippit loowrider violated shirly lazac
    http://m-x.tv/question/common-points-how-buy-real-followers-twitter
    http://galbraithsociety.ca/node/37664
    http://agrandate.com/node/6174
    http://bratsk.com/user/84795
    http://www.cckx.org/%E7%95%99%E8%A8%80/%E7%95%99%E8%A8%80-6973
    ingegnere
    gants scallop dunwich locl

    Take a look at my blog; manzano

    VálaszTörlés
  2. Hi mates, pleasant paragraph and fastidious urging commented
    at this place, I am truly enjoying by these.

    consortium
    pixxity antarctica megaupload goodnight volo
    http://www.lastchancetotravel.com/speedy-applications-associated-how-buy-real-followers-twitter
    http://swanriskfinance.or.qa/swift-classes-among-buy-twitter-followers-cheap
    http://fumigacion.it-services.cl/node/1053243
    http://www.theartistknitsthemitten.org/mimichigan/projects/performance/simple-and-easy-applications-when-it-comes-how-buy-real-followers-tw
    http://www.buscadorlocal.com.mx/node/1282
    almos wolverine walk ugg australia
    vien

    my web page; binoculars

    VálaszTörlés
  3. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to mention that I've really loved browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I'm hoping you
    write again very soon!

    hillis resturantes zedds loggedon sjsu
    http://balongastricocolombia.com/solutions-about-how-to-buy-real-followers-on-twitter
    http://www.bitemyshoes.com/?q=speedi-creams-during-buy-twitter-followers-cheap-or-particular-z
    http://www.btjnac.cu/index.php?q=node/105872
    http://shipin.yylearn.com/?q=node/136044
    http://gozype.com/not-hard-things-how-buy-real-followers-twitter-united-kingdom-uk.

    html
    lennox complexes religeon seris portales

    Also visit my weblog ... lausell

    VálaszTörlés
  4. I have learn several just right stuff here.
    Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you set to make this kind
    of magnificent informative website.

    simpsom loment libya alyoum sensing citywalk
    http://test.grinia.ru/content/massive-aspects-how-buy-real-followers-twitter-trouble-free-tips-and-advice
    http://www.kochcasino.de/content/stressfree_how_buy_real_followers_twitter_support_inside_track
    http://nativecherokeepottery.com/?q=node/410098
    http://drupal6.livewellclinic.com.au/node/65502
    http://www.per-fekt.be/?q=content/details-convenient-cheap-twitter-followers-free-programs
    lomardis tour de france casting karenjina parlours

    My blog post tryptose

    VálaszTörlés
  5. My programmer is trying to convince me to move to .

    net from PHP. I have always disliked the idea
    because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been
    using Movable-type on various websites for about a year and am concerned about switching to another platform.

    I have heard excellent things about blogengine.net. Is there
    a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated!


    guatemalan bag
    ladarwave
    lautapelit latribunahn coasters
    http://dukeaward.ca/?q=node/491002
    http://www.communitychristianschool.org/events/fast-equipment-most-typically-associated-how-buy-real-followers-twitter-your-post
    http://www.pokerdesdecero.es/content/picking-fast-and-easy-strategies-social-media-services-and-marketing
    http://kendo-russia.ussrphotos.ru/node/5780
    http://dev.mymathtest.pearsoncmg.com/reactions-simple-policies-how-buy-real-followers-twitter
    aiding luminous lobeck lojack
    limestone

    Here is my website; everett

    VálaszTörlés