2012. május 18., péntek

Interjú: Stormraizer

Nem is olyan rég láthattatok egy kritikát az új Dragonforce lemezről, és mint tudjátok, nincsenek olyan sokan, akik hozzájuk hasonló zenébe merészkednek, akár csak az ő számaik feldolgozásával, vagy talán még saját maguk is írnak ilyen stílusú számokat.
A debreceni Stormraizer már sok sikeres koncertet mondhat magáénak, éppen a lemezükön dolgoznak. Szűcs Somával, a zenekar basszusgitárosával készítettem interjút.



Szia! Kezdjük az elején, mesélj egy kicsit magatokról! Mikor és hogyan alakult meg a zenekar?
Szia! Sejtettem, hogy hasonló kérdéssel indítunk.(nevet ) Történetünk elég régre nyúlik vissza és hosszú mese (sok volt a bonyodalom, de melyik zenekarban nincs?). 2007-ben Abuczki Norbival és pár baráttal/ismerőssel alapítottuk az akkor öt fős zenekart. Céltalanul, hobbizenekarként indult a dolog, ám később egyre jobban éreztük, hogy többet ki lehetne hozni belőle. Stílusunk konkretizálódása közben elég gyorsan cserélődtek az emberek, ez idő alatt elég sok gitárost "elfogyasztott" a zenekar, de dobosunk cseréjére is sor került. A legmeghatározóbb változás, bár ez szubjektív, Mosek Márti kiválása volt, hiszen egy nagyon karakteres és hihetetlen jó hangú énekest vesztettünk vele. Nem is gondoltuk, hogy találhatunk még csak hasonlót, ám jött Bonyár Attila, aki nagyszerű frontembere azóta is a bandának és jól megállja a helyét! Attila mellett Ézsiás Jani csatlakozott még gitárosként, de hamar kiderült, hogy zeneileg ő viszi a hátán a bandát, teljesen irányító jellem. Később minimális ürességet érezve a hangzásban, úgy döntöttünk, hogy elkelne egy billentyűs a csapatba, ekkor vettük be Editet. Már közel egy éve nyomjuk ebben a felállásban, így hatan. Stílusunkat egyértelműen - az itthon sajnos kevésbé népszerű - power metal határozza meg. Zenénket a melodikus dallamok mellett a gyors és igen technikás gitártémák jellemzik, igyekszünk valami újat felmutatni, ám próbálunk hűek maradni kedvenceinkhez is, akiktől számos feldolgozást is játszunk. Nagyon sok irányt adó zenekar van számunkra. Például: Angra, Dragonforce, Rhapsody, Stratovarius....”


Az általatok képviselt stílus Magyarországon mennyire népszerű?
„Semennyire! Illetve sajnos csekély... célunk ez is egyébként, hogy megszerettessük a hazai közönséggel a stílust, ám tisztában vagyunk a nehézségekkel. Itthon példának, egyértelműen a Wisdom-ot tudom hozni. Nekik nagyon megy és itthon a stílusban ők az úttörők. Külföldön sokkal nagyobb keletje van a dolognak, hatalmas rajongótáborral és a stílushoz méltó fesztiválokkal rendezvényekkel. Az okát nem tudjuk, hogy itthon miért nem...




Honnan jött a zenekar neve?
Nagy dilemmák voltak a névválasztáskor, de azt vettük figyelembe, hogy mindenképpen a stílushoz menjen és fejezze ki a zenekar egyéniségét. Rengeteg ötlet jött szóba, végül a emellett döntöttünk közösen. Ehhez készült egy logo (általam) és így váltunk ismertté közönségünk számára. Később még adódott egy kisebb probléma és azóta sokan kérdezik is, hogy akkor most S-sel vagy Z-vel írjuk a nevünket? Z-vel! Hogy miért? Miért ne? (nevet) Így még egyedibb, és nem mellékesen elkerülhetők egyes jogi problémák is ezzel a kis csavarral. 

Általában hol szoktatok koncertezni?
Azt kell mondjam nagyon változó... szerencsére! Kezdetben természetesen legtöbbet itthon Debrecenben, ám azóta számos rendezvényen részt vettünk már szerte az országban. Nagyon sok helyen jártunk, és nagy örömünkre szinte mindenhol pozitívan és elismeréssel fogadtak minket. Jó példája ennek, hogy nem egyszer állhattunk színpadra a hazai nagyokkal, mint például: Wisdom, Watch My Dying, Demonlord... Igyekszünk kihozni magunkból a legjobbat, és minél több helyen megmutatni mit tudunk..”

Vettetek már részt tehetségkutatókon?
Vettünk bizony! (nevet) 2011-ben öt hazai rockzenei tehetségkutatón indultunk, ebből három eseményen minket ítélt legjobbnak a zsűri a mezőnyből. Számos díjat könyvelhettünk már el: gitárosainkat minden alkalommal kiemelik, de a zenekar minden tagja kapott már külön elismerést. Szeretünk ezekre a rendezvényekre járni, mert megismerkedhetünk új zenekarokkal, kapcsolatokat építhetünk ki és természetesen építkezünk a szakmai zsűrik véleményeiből..”

Eddig készítettetek lemezeket, EP-ket?
No igen, a lemez! (nevet) Ezzel - ha mondhatom ezt - hadilábon állunk! Nemrég fejeztük be első számunk felvételeit, mely a TITANIA címet viseli és hamarosan elérhető lesz a nagyérdemű számára. A stúdiómunkálatok  folynak, kőkeményen dolgozunk, hogy minél előbb legyen kézzel fogható anyagunk ám több akadályba ütközünk. Főleg az idő az ellenségünk, emellett természetesen az is ott van, hogy szinte mindenki dolgozik és/vagy tanul. Arról ne is beszéljünk, hogy Attila mindezt Pesten teszi, így a távolság is közrejátszik. Szerencsére könnyen alkalmazkodunk és jól megértjük egymást, szeretünk együtt dolgozni. Terveink között szerepel saját számainkból egy koncept album elkészítése. Jelenleg is erre gyúrunk és készítjük a számokat. Saját szerzeményekből kettőt már koncerteken is játszunk, a többi nóta véleményem szerint viszont már csak a lemezen lesz hallható. A zenéket általában Jani írja, de utólag persze mindenki hozzáteszi a kis apró ötleteit ugyanúgy ahogy a szövegeknél. Azokat általában én írom, illetve a vázat, utána Attila munkálkodik rajtuk és a végén mind zenében, mind szövegben eljutunk a közös nevezőre. Általában az ilyen közös munkák nagy sikerrel és jó eredménnyel zárulnak. Az elmúlt időszakban nem sok bulink volt, mert nagyon igyekszünk a saját témákra koncentrálni..”

Utolsó kérdésként; üzentek valamit az olvasóknak?
Természetesen! Nagyon örülünk, hogy sokan/egyre többen szeretnek és támogatnak bennünket! Ne lankadjon senkinél a lelkesedés, látogassátok minket a face-en, illetve a weboldalunkon! Mi veletek vagyunk, esőkabát mindig legyen nálatok!.”

Köszönöm az interjút!
Én köszönöm a lehetőséget!

(a Stormraizer zenekar hivatalos weboldala és facebook oldala)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése