2012. június 19., kedd

Godsmack - Live And Inspired (2012, Universal)

Mindig is tiszteltem a zenei polihisztorokat, multihangszeres varázslókat. A kedvencem közülük Dan Swanö (Edge of Sanity, Nightingale) és Peter Tägtgren (Hypocrisy), de említhetném Devin Townsendet, Insahn-t (Emperor), vagy akár Rich Hinkset (Aeon Zen) is - ők mindannyian képesek volnának akár egyedül is felvenni egy lemezt, mivel majdnem minden hangszerhez konyítanak valamelyest. Sully Erna is egy ilyen sokoldalú zenész, bandája, a Godsmack pedig az új évezred egyik legnagyobb sikercsapata Amerikában. Májusban kijött első koncertlemezük (élő anyagot 2004 óta nem jelentettek meg, igaz, előtte négy év alatt három DVD is napvilágott látott) egy csapásra utat talált a szívemhez (előtte is bírtam őket, részint azért is, mert először ők vitték turnéra az Adrenaline Mobot, hehe), így hát, gondoltam, bemutatom nektek is.

Az ötlemezes csapatot 1995-ben alapította Sully Erna énekes, aki a lemezeken gitározik is, a selftitled debütöt pedig még fel is dobolta. Az alapító felállásból egyedül Robbie Merrill basszer tartott ki mellette, egy évvel később érkezett Tony Rombola gitáros, 2002-ben pedig Shannon Larkin dobos - azóta változatlan felállásban működik a zenekar. A magát valószínűleg egy Alice In Chains-dal után elnevező csapat (Erna be is vallotta később, hogy nagy hatással volt rá a seattle-i AIC) az első demóját még The Scam néven jelentette meg, ezután váltottak.


Ernáék felsorakoztatják az összes nagy slágerüket - itt van 12 dal (plusz külön tételként Larkin és Erna páros dobszólója, ami kibaszott óriási!), és nem tudok egyikre sem rámutatni, hogy ezt miért játszották, vagy ami kimaradt, miért nem. Egész egyszerűen minden itt van, aminek az első négy lemezről kell, kezdve a Faceless albumos Straight Out Of Line-nal és a Re-Align-nal, az Awake-en és a sodró lendületű The Enemy-n át, egészen a Skorpiókirályos, záró I Stand Alone-ig zseniális dalok sorjáznak a kis műanyag korongon. Erna dallamérzékének és dalszerzői vénájának hála az embernek olyan érzése támad, hogy most azonnal összecsomagol, és indul egy Godsmack-bulira...

Érdekes, hogy bár a lemez a 2010-es The Oracle turnén vették fel Detroitban (Erna száját többször is elhagyja a Detroit Rock City! felkiáltás), az ötödik lemez egyetlen nótája sem került fel a CD-re. Nem vagyok felhatalmazva az okok boncolgatására, Sully eddig is tudta, mi kell a bandájának, nyilván erre a lépésre is nyomós oka volt. 

Mindenesetre a koncertnek ez az első négy lemezre koncentráló hetvenperces kivonata nagyon ütősre sikeredett. Egy újabb élő DVD-nek is itt volna már az ideje. Na meg persze egy új sorlemeznek is. Mindenesetre időhúzásnak több mint okés volt ez a stuff, srácok, hehe!

Tracklist:
  1. Straight Out Of Line
  2. Re-Align
  3. Awake
  4. Moon Baby
  5. Changes
  6. The Enemy
  7. Keep Away
  8. Speak
  9. Voodoo
  10. Batalla de los Tambores (dobszóló)
  11. Whatever
  12. Serenity
  13. I Stand Alone

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése